Бивши общинари от Русе получиха условни присъди за търговия с влияние
Бивши общинари от Русе получиха условни присъди за търговия с влияние / снимка: Sofia Photo Agency

Трима бивши общински съветници от Русе бяха признати за виновни заради вземане на подкуп и търговия с влияние. Те са злоупотребили със служебното си положение като поискали пари от бизнесмен, за да гласуват на общинска сесия той да получи право на строеж.

Осъдените са Виктор Епщайн, Тодор Тодоров и Николай Станчев. Окръжният съд им наложи по 2 години затвор условно. Присъдите са с 4-годишен изпитател срок. Всеки от тримата е глобен с 10 000 лева и 2 години ще бъде без право на обществена длъжност. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Процесът в Русенския окръжен съд премина при съкратена процедура. Затова пред съда не бяха разпитани свидетелите, сред които кметът на Русе Божидар Йотов, заместникът му Александър Неделчев и бившите полицейски шефове в града Марин Генов, Йордан Кръстев и Ангелин Колев. Те бяха повикани, за да дадат характеристични данни за тримата ексобщинари.

Тримата русенци бяха задържани през юни. Междувременно Виктор Епщайн беше осъден на 2 години затвор от варненския съд за катастрофа на магистрала "Хемус", при която заинаха двама души. Епщайн ще излежи остатъка от присъдата в затворническо общежитие.

Други новини от Русе