Врачанин притежава най-дългата книга в света
Врачанин притежава най-дългата книга в света / Дарик Враца

Екземпляр на най-дългата книга в света ще бъде дарен днес на Регионална библиотека „Христо Ботев" във Враца по повод нейната 55 годишнина. Нейн притежател е врачанинът Любомир Трифончовски. Книгата „Книжна лаборатория" е с 800 страници с дължина 168 метра. Тежината на книгата е 3. 230 кг, дебелината 14 см. Регистрирана е в книгата на рекордите "Гинес".

Авторът Радослав Новаковски е поляк, писател, пътешественик, музикант. Изданието е отпечатано от двете страни, сгънато като хармоника и е с ръчно оцветени илюстрации. Написаната на есперанто книга е в тираж от 5 броя. Другите 4 бройки се намират в Австралия, Бразилия, Мексико и Полша. Авторът Новаковски има и други произведения, отпечатани в ограничен тираж. Повечето са написани на три езика - полски, английски и есперанто.


Дарителят Любомир Трифончовски е член на международния ПЕН -клуб, откъдето се познават с Новаковски, свързва ги общото им увлечение по есперанто. Той смята, че книгата като експонат в библиотеката ще има по-голяма стойност.