ЕС призова за преговори по статута на Ерусалим
ЕС призова за преговори по статута на Ерусалим / снимка: Reuters

Външните министри от Европейския съюз настояха Израел да се съгласи на преговори за статута на Ерусалим, който да стане столица и на еврейската, и на бъдещата палестинска държава, съобщи Ройтерс.

"Ако искаме да има истински мир, трябва чрез преговори да бъде намерен начин да се реши статутът на Ерусалим като бъдеща столица на две държави", се казва в декларация на министрите.

"Европейският съюз няма да признае каквито и да било промени на границите отпреди 1967 г., в това число по отношение на Ерусалим, с изключение на такива, които бъдат договорени от страните", заявяват външните министри от ЕС, имайки предвид Шестдневната война, при която Израел завзе от Йордания Западния бряг и Източен Ерусалим, а по-късно анексира Източен Ерусалим и околните предградия. В декларацията се припомня, че ЕС никога не е признавал анексирането на Източен Ерусалим.

Позицията на ЕС вероятно ще разгневи Израел, който смята Ерусалим за своя неделима столица.

Същевременно палестинците искат Източен Ерусалим да бъде столица на бъдещата им държава, обхващаща Западния бряг и Ивицата Газа, пише БТА.

Според външните министри от ЕС решаването на въпроса за статута на града е сред темите, които трябва да бъдат разгледани, за да се постигне напредък в близкоизточния мирен процес. Те призоваха Израел да спре строежа на селища на Западния бряг и да прекрати дискриминационното според тях отношение към палестинците в Източен Ерусалим, където еврейските селища се разрастват, отбеляза Ройтерс.