Пенсионери и хора с увреждания помогнаха за засаждане на дръвчета
Пенсионери и хора с увреждания помогнаха за засаждане на дръвчета / автор: Люба Нинова

Хора с увреждания и членове на клубовете на пенсионерите в Плевен продължиха днес една добра традиция – те се включиха в засаждането на 7 дървета от вида копривка. Младите фиданки намериха мястото си пред т.нар. Китайска стена в града. Проявата е по инициатива на Върбан Мончев – координатор на клубовете, и се провежда в рамките на есенната залесителна кампания на Община Плевен.

В кампанията до момента са засадени общо 124 дръвчета, уточни Галина Петкова, инженер-озеленител от фирма “Паркстрой”. По думите й, в последните няколко години по това време се засаждат предимно широколистни видове, защото преди коледните и новогодишните празници зачестяват посегателствата върху иглолистните дървета. “Вандалите отиват и отрязват върховете на елхите, за да ги занесат в домовете си и да ги украсят, след което ги изхвърлят”, каза Галина Петкова.

По думите й, напоследък често се случва и след като екипите на “Паркстрой” засадят дръвчета, след тях хората да отидат и да ги вземат, за да ги засадят в дворовете или на вилите си. “Това е и причината напоследък да се спираме на по-евтини видове фиданки”, уточни инженер-озеленителят.