Инициатива „Моята зелена Коледа”
Инициатива „Моята зелена Коледа” / netinfo

 

Във връзка с предстоящите празници и традицията да се изпращат Коледни и Новогодишни картички, областният управител Мариян Костадинов, съвместно с ЕкоБулпак и Регионалния инспекторат по образованието организират конкурс за изработка на Коледна картичка под надслов „Моята зелена Коледа".

Участници в конкурса могат да бъдат деца от детските градини и ученици - начален курс на обучение, които до 16 декември да предадат своите творби в Областната администрация. Класираните на първо, второ и трето място картички ще се обработят в електронен вариант като мултимедийни и ще се изпратят от името на Областния управител до институции и официални лица. Техните автори ще получат специален комплект обучителни материали от ЕкоБулпак, включително и Книгата „Да запазим планетата ни!". Всички участници в конкурса също ще получат тетрадки и образователни брошури от партньора ЕкоБулпак, а в участвалите училища и детски градини ще бъдат проведени открити уроци на екологична тема.

Целта на инициативата е да се наблегне на факта, че може да се намали драстично използването на хартия и така да се допринесе за опазването на околната среда. За производство на 1 тон хартия е необходима дървесина от близо 5 хектара гори. От целулозата се произвеждат над 3000 вида хартия, които се превръщат в тонове отпадъци от опаковки, вестници, списания, книги, документи, кашони и др.

Освен да изпращаме електронни писма и картички можем да използваме и рециклирана хартия. При рециклирането на хартия се използва три пъти по-малко енергия и вода, отколкото ако се произведе от дървесина.