ЕС въвежда нови означения по гумите от 2012 г.
ЕС въвежда нови означения по гумите от 2012 г. / снимка: Агенция Speed-Press

Европейският съюз въвежда нови допълнителни означения по автомобилните гуми. Новото правило влиза в сила от 1 ноември 2012 година.

Всяка продадена след тази дата гума трябва да има етикет, показващ нивото на горивната ефективност, шума при търкаляне и поведението си на мокър път. Етикетите ще са подобни на тези при домакинските уреди и клиентите ще могат да сравняват различните видове гуми.

Етикетите за ефективността на гумите ще показват доколко една гума допринася за по-ниския или съответно по-високия разход на гориво. Ефективността ще е означена с букви и цветове, като най-икономичните гуми ще имат означение "A" и зелен знак, а най-неикономичните - означение "G" и червен знак.

Етикетите също така задължително трябва да показват какво сцепление има гумата на мокър път и какво е нивото на шума при търкаляне. За шума е създаден специален знак с тонколонка и с ивици, наподобяващи звукови вълни, до който задължително трябва да се изписва стойността на шума при търкаляне в dB (децибели). Тихите гуми с ниво на шума под 68 dB ще са означени с една черна и две бели вълни.

Задължително за всички търговци на гуми става да предоставят цялата тази информация на клиентите при покупката на гуми. Тъй като клиентът не винаги има възможност да види гумата изложена в съответния магазин, сервиз или гараж, става задължително продавачът да покаже етикета с показанията, преди да продаде гумата или когато връчва касовата бележка със сметката.

От новите задължителни правила изключение ще правят единствено професионалните офроуд гуми и състезателните гуми.

Агенция Speed-Press