Световен ден за борба със СПИН
Световен ден за борба със СПИН / Дарик Габрово

752-ма души са проверили своя ХИВ статус за първите девет месеца на годината в лабораторията на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве в Габрово. До този момент нито едно от изследванията не е положително. По официални данни на Министерството на здравеопазването към 22 ноември тази година в страната са регистрирани общо 1071 заразени лица.

Броят на новорегистрираните случаи само през 2009г. е 133 (102 мъже и 31 жени ). 69 от лицата са на възраст между 15 и 29 години. 

Днес се отбелязва Световният ден за борба със СПИН. По този повод в  Габрово ще се проведат  множество инициативи. В 10 часа се организира мултидисциплинарна работна среща с представители на различни институции, работещи по превенцията на СПИН, пред ученици от професионалната гимназия по туризъм ще бъде представена презентация по темата, ще бъдат разпространени информационни материали във всички учебни заведения на областта, а доброволци от Български младежки червен кръст ще раздадат в централнтата градска част на Габрово около 600 презерватива и 1200 червени лентички . В Севлиево ще се проведе АНТИІСПИН купон, на който се очакват повече от 400 ученици. Организатор е местната структура на БМЧК.

3 часов тренинг - обучение ще се проведе днес в Дряново. Той се организира от доброволци от Младежки клуб "Българи", Български младежки червен кръст- Дряново, с помощта и съдействието на Община Дряново и областен съвет на БЧК.

В следоведните часове там ще се организира информационна шатра и АНТИ СПИН дискотека от 18 часа. Ще бъдат раздадени презервативи и червени лентички, символ на кампанията във всички учебни заведения и в дискотеката в Дряново, както и здравно -образователни материали по темата.