Откриват музикална зала в V СОУ Георги Измирлиев
Откриват музикална зала в V СОУ Георги Измирлиев / http://schools.pomagalo.com

Музикална зала ще бъде открита в V СОУ “Георги Измирлиев” по съвместен проект с Община Благоевград “Интеграция на ромските деца чрез подобряване на достъпа до качествено образование” по ОП “Развитие на човешките ресурси”. В новия кабинет учениците ще се обучават на музикални инструменти и народно пеене. В училището вече е сформирана музикалната група от 27 ученици от III и IV клас, с ръководител Радко Енчев. 

Целта на проекта е включване на децата и учениците от етническите малцинства в учебния процес, който да укрепи неформалните контакти помежду им. Стойността на проекта е 91 099 лв., а срокът за изпълнение - 15 месеца. 

В изпълнение на дейностите по проекта за двете училища партньори - V СОУ “Георги Измирлиев” и VІІІ СОУ “Арсени Костенцев”, през април бяха закупени по 5 компютъра, а през месец май - 20 велосипеда и спортни екипи за нуждите на спортните групи по колоездене.

Учениците от велоклубовете взеха участие в мероприятията по случай 1 юни – Ден на детето. През юни бе организирана футболна среща между отборите на двете училища, като на участниците бяха осигурени спортни екипи.

През септември деца от двете учебни заведения участваха в турнир по тенис на маса и състезание по баскетбол. По този проект през септември в двете училища бе обявена „Седмица на отворените врати”, която даде възможност на родители и ученици да се запознаят отблизо с предоставяните образователни услуги в училищата, свободно избираемите предмети, условията за чуждоезиково обучение, както и с материалната база на учебните заведения.