Кунева: Медиите са моята най-голяма надежда
Кунева: Медиите са моята най-голяма надежда / снимкa: Sofia Photo Agency
Кунева: Медиите са моята най-голяма надежда
23882
Кунева: Медиите са моята най-голяма надежда
  • Кунева: Медиите са моята най-голяма надежда

Медиите са моята най-голяма надежда, това заяви в предаването „Пропаганда" на Дарик първият български еврокомисар Меглена Кунева. Тя посочи, че ако има комфорт за управляващите, а не за медиите, това е лошо за всички. На въпрос на Мартин Карбовски как би погледнала на идеята да стане президент, издигната от НДСВ, тя отговори  че няма такива амбиции.

Политик на годината - може би, но президент от НДСВ - след колко време, след две години?

Не съм съгласна с този въпрос, защото той намеква за отговор, а ние имаме настояще, действащ президент, имаме настоящ премиер и така нататък. Нямам такива планове, трябва да се направи максималното тези мандати на тези хора сега да са успешни.

Меглена Кунева коментира ресора на новия български еврокомисар Румяна Желева, която ще отговаря за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакциите при кризи, като подчерта, че това е отговорна работа и е с акцент и към външните отношения.

България поиска да има външнополитически привкус на ресора и този комисар, които беше предложен, е титуляр в това ново портфолио. Аз не мисля, че не трябва да се критикува, цялата тази политика трябва да се дефинира. Сигурна съм, че г-жа Желева ще го направи много добре, с амбиция, с усилие, с достатъчно хъс, за да може да очертае бъдещето на този ресор и аз искрено й пожелавам успех.

Партийна кандидатура ли е Желева?

Да, партийна е, излъчена е от партия ГЕРБ, не виждам нищо лошо в това. Ето, Бойко Борисов казва съвсем правилни неща в този случай, че Желева няма да бъде национален комисар. Аз дълго чаках това изречение.

Запитана дали е било реално България да претендира за еврокомисар по енергетиката, Кунева каза: „За съжаление не бях поканена да участвам в идеите, така че всяко портфолио е реално за България".

Можем ли да кажем, че Румяна Желева е Емел Етем на Барозу, както беше сравнена от премиера Бойко Борисов?

Това е негово право. Всъщност, когато става въпрос за разместване на дирекции и компетенции, „Гражданска защита беше част от околна среда. Това е един координиращ механизъм - той е взет сега от околна среда и е сложен в хуманитарна помощ. Смятам, че това разместване е много смислено. Начинът, по който Барозу се справи с очертаването на портфолиата, беше забележителен.

Първият български еврокомисар Меглена Кунева определи своите очаквания от работата на правителството така: „Добри намерения. Това, което трябва да се разчисти като борба с корупцията, ако стане, ще бъде много добро. Ние не можем непрекъснато да обвиняваме, прокуратурата трябва да свърши работа. Трябва да знаем, че справедливостта е въпрос и на учителските заплати, и на това дали няма да те обидят в магазина като потребител, и на това дали можеш да получиш диалог с държавата си, когато искаш административна услуга, тоест тази справедливост на мен продължава да ми липсва като една по-голяма картина, но все от някъде се започва".

Меглена Кунева похвали премиера Бойко Борисов за удивителното му медийно присъствие и сподели, че хората имат нужда от такъв тип медийни изяви: „Той има удивително точно медийно присъствие. Аз трябва да ви кажа, че почти всеки път, когато чета неговите коментари, му се радвам, че намира толкова точен и кратък израз, който отеква в главите на хората".

Вие съм сигурен, че не сте фен на израза „кюфтаци"?

Да, аз наистина говоря различно, вероятно и мислим различно, в което няма нищо лошо, но в точната, кратка фраза, в това, че той даде видимост на това да се види кой какво е правил, за това напълно го подкрепям. Има нужда от справедливост, има нужда хората да чувстват, че някой иска да даде тази справедливост - остава това да се случи.

Кунева коментира и темата за шефа на комисията за защита на потребителите Павел Кърлев. Преди време той я обвини, че обществените услуги - топлоснабдяване, електроснабдяване и водоснабдяване са били забатачени, а вниманието е било насочено към детски играчки, елхи и запалки: „Това е продуктува безопасност. Тя е много важна, тя е мое задължение. С „Топлофикация" не мога, защото не мога да поема липсващия резултат от потребителските организации като тази на г-н Кърлев, както и липсващата национална политика. Едно от нещата, които на мен ми се струват важни, е, че нито веднъж българска организация за защита на потребителите не участва в общата европейска сметка на ток или не настоя тук да се приеме тази европейска сметка на ток".

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.