В Швейцария гласуват на референдум за минаретата на джамиите
В Швейцария гласуват на референдум за минаретата на джамиите / снимкa: БГНЕС

В Швейцария днес се провежда референдум, на който жителите на Конфедерацията ще се произнесат относно забраната за изграждане на минарета към местните джамии, съобщава в. "Фигаро".

Идеята за референдума се заражда в градчето Лангентал, в кантона на Берн през 2006 г. Мюсюлманската общност в това спокойно населено място с 15 000 души жители внася молба за разрешение за издигане на минаре над местната джамия. Председателят на общността Муталип Караадеми изтъкнал като аргумент, че идеята му дошла, след като в градчето бил открит "разкошен сикхски храм".

Разрешението за построяване на минарето е издадено и довежда до многобройни молби за строеж и на други минарета на джамии в страната. В резултат мнозина в Швейцария започват да се чувстват застрашени, казва Патрик Фрьодигер, общински съветник в град Лангентал и представител на популистката десница на Швейцария - Швейцарска народна партия, известна още като Демократичен съюз на центъра. Фрьодигер припомня, че в Корана минарета не се споменават и че хиляди джамии по света изобщо нямат такива.

Противниците срещу минаретата от градчето Лангентал и околните райони се обединяват в движение, наречено "Стоп на минаретата". То постепенно се разраства и прераства в инициативата "Против строителството на минаретата", подкрепяна от Швейцарска народна партия, както и от Федералния демократичен съюз /евангелистката десница на Швейцария/. Инициативата приключва с подписка с 113 540 подписа в подкрепа на идеята за организиране на референдум, пише БТА. Веднага правителството на конфедерацията предупреждава, че референдумът е против човешките права и излага на опасност религиозния мир в страната. Според министърката на правосъдието Евелин Видмер-Шлумпф подобен референдум само ще послужи на каузата на фанатиците.