Телевизия RE:TV спря да излъчва
Телевизия RE:TV спря да излъчва / снимка: DarikNews

Телевизия Re:TV спря да излъчва програмата си в 22.00 часа тази вечер. По-рано новината за  закриването на медията бе обявена от създателите на проекта от фондация „Граждански медии", зад който стоят Иво Прокопиев, Светослав Божилов и Иван Кръстев.

Причината за закриването на телевизионния канал, специализирал се в излъчването на новини и публицистични предавания, е свързана със свилия се рекламен пазар и световната финансова криза, според създателите й, пише БГНЕС.

Новината за спирането на Re:TV беше прочетена в ефира на телевизията от изпълнителния директор Асен Григоров в предаването на Иван Бедров "Булевард България". Кратко съобщение със сходно съдържание е било прочетено пред журналистите. В него се изказва благодарност на всички, работили в медията.

Ето и пълния текст на декларацията на собствениците, публикуван на сайта на медиата:

Преди почти две години решихме да инвестираме средства и усилия в създаването на гражданска телевизия, водени от разбирането, че публичния дебат има нужда от място, в което се съобщават важните новини и където се провеждат качествените разговори за проблемите на обществото и държавата.

Със създаването на телевизията искахме да покажем няколко неща - че може да има прозрачна собственост и финансиране на медии в България, че и в българското общество има място за сериозна и независима телевизионна журналистика. Не успяхме.
Телевизионният рекламен пазар не подкрепи нуждата от съществуването на подобна телевизия. В проекта до момента са инвестирани 9 млн. лева средства на дарители на фондация "Граждански медии", но тежката финансова криза направи финансирането на телевизията невъзможно за по-дълъг период по този начин.

Недългият престой на Re:TV на телевизионния пазар показа и нещо друго. Има огромни бариери за влизането на нови участници и поради това няма конкуренция и разнообразие на мнения. Регулаторите и политическият елит системно през годините подкрепят свърхконцентрацията на телевизионния пазар. Разбиването на този порочен модел е ключово за българското общество и за обществения дебат, но се оказа непосилна задача за Re:TV.

Взехме трудното решение да затворим телевизията. Смятаме, че е по-правилното пред това да оставим успешен екип и телевизионен продукт с добро име, да стане зависим от евентуално бъдещо неясно финансиране.

Благодарим на журналистите и целия екип на Re:TV за желанието им да работят за проекта и усърдието, с което го правиха. Благодарим и на съмишлениците, които ни подкрепяха. И, разбира се, на десетките хиляди зрители, на които Re:TV ще липсва.

Учредители на Фондция "Граждански медии",
(едноличен собственик на Re:TV)
Светослав Божилов
Иван Кръстев
Иво Прокопиев