Поляци, французи и унгарци гостуват на училище Ц. Церковски в П. Тръмбеш
Поляци, французи и унгарци гостуват на училище Ц. Церковски в П. Тръмбеш / netinfo

 

Възпитаници на училище „Цанко Церковски" в Полски Тръмбеш  участваха в международния проект „Пътека на приятелството".  Той е по програма „Коменски" и събра учители и ученици от 4 държави в Полски Тръмбеш. Целта му е да развие връзката между училища от страни членки на Европейския съюз и да помогне за опознаване на културно-историческото наследство на държавите участнички. Партньори на СОУ „Цанко Церковски" са училища от град Рибник в Полша, от Лион във Франция и от частното католическо училище в Кисафюред, Унгария.

На посещение в Полски Тръмбеш са 28 учители и ученици от страните-партньори по проекта. Най-малките участници в него са на 9 години и са от Полша.

По време на срещата участниците в „Пътека на приятелството" се запознаха със символите на отделните държави, географското положение и културно-историческото им наследство. За опознаване на българската история са организирани екскурзии до Велико Търново, Плевен и етнографския комплекс „Етъра" в Габрово.

Утре  гостите ще се запознаят с българските народни танци от фолклорна формация „Полянци". Проектът „Пътека на приятелството" на СОУ „Цанко Церковски" стартира през септември 2009 г. и ще продължи до 2011 г. Той е в размер на 20 000 евро и е финансиран от Европейския съюз. Това е вторият проект на училището по програма „Коменски". Миналата година приключи участието си в проект „Алтернативни комуникации на европейските страни за изграждане мирогледа на младите хора". Проектът бе тригодишен и в него участваха училища от Италия, Англия, Испания и Литва.