Имигрантите в Бургас - без език, но с образование
Имигрантите в Бургас - без език, но с образование / Росица Амелева
Имигрантите в Бургас - без език, но с образование
23750
Имигрантите в Бургас - без език, но с образование
  • Имигрантите в Бургас - без език, но с образование

„Непознаването на българския език е едно от  препятствията  пред интеграцията на имигрантите у нас. Много от тях са високообразовани и имат добър професионален потенциал, които може да бъде използван от страната ни. Ролята на информационните  центрове за продължително пребиваващи граждани от трети страни е именно да им се помогне с информация,  при  достъпа до институциите и да им се окаже подкрепа при интегрирането в обществото”, смята Ирина Буланова, ръководител на първият в страната подобен център за имигранти. 

 Той беше открит в Бургас през септември  в рамките проект на Международната организация по миграция с подкрепата на Европейския фонд за интеграция на граждани на трети страни.

Над 30 са чужденците от държави извън ЕС, които са потърсили помощ и консултация  в центъра. Една част от тях участваха и в първата по рода си среща на емигрантските общности в Бургас, проведена наскоро.  Над 3000 са имигрантите в района,  като в Бургас живеят най-много руснаци, турци, арменци и  китайци.

„Въпреки, че не са добре  консолидирани, те взаимно се информират и макар от различни държави имат сходни  проблеми и ги познават”-коментира  Буланова.

Освен  българския език, тежките изисквания  пред имигрантите за получаване на постоянен статут, както и парадоксите по отношение за здравната помощ , която  могат да ползват,  също тормозят  желаещите да се установят в  България. 

 Важни са и пречките пред самонаетите лица, които според  Закона за чужденците в България трябва да осигурят работа за 10 българи. За 2009 година само 27 имигранти са получили легален статут след като са открили свои фирми в региона и са осигурили препитание на посочения брой работници. Икономическата криза  обаче, ще принуди много от чужденците да се върнат, ако фирмите им не развиват дейност.  Другите възможности за легално оставане в държавата ни, са ако гражданите от трети страни са наети лица,  женени за българка или представители на чужди организации  и фирми.

Данните  сочат, че от началото на годината 750 са чуждите граждани,  които са се заселили в Бургаски регион. Това са главно собственици на имоти по Черноморието, които са граждани на страни от ЕС. 47 са чужденците  от  държави извън ЕС , които са получили вече статут за постоянно пребиваване  в страната ни. Граждански брак сключен с българи също осигурява  постоянен статут. Документи по този начин са получили 37 от имигрантите. 63 са останали у нас като представители на чуждестранни фирми.

„България няма практика за подобни емигрантски центрове. Стремим се да направим нашия, притегателно място за всички общности в Бургас и да помагаме при решаването на всеки един казус , защото това са живи хора и имат нужда от подкрепа” –коментира Ирина Буланова.

 Чуйте повече: