Адвокатските услуги ще се облагат  с ДДС
Адвокатските услуги ще се облагат с ДДС / снимка: Sofia Photo Agency
Адвокатските услуги ще се облагат с ДДС
23747
Адвокатските услуги ще се облагат с ДДС
  • Адвокатските услуги ще се облагат с ДДС

Адвокатските услуги по съдебни дела ще се облагат с ДДС, решиха депутатите, които приемат окончателно промените в Закона за данък добавена стойност. Служебните защитници ще трябва да внасят данъка и да чакат след време държавата да им го възстанови под формата на данъчен кредит. Това се налага заради писмо от Европейската комисия, според което освобождаването от облагане услугите на адвокати нарушава директивата за данъка върху добавена стойност.

„Данъчно-фискален ефект няма да има кой знае какъв, но ще има значителен фискален ефект във връзка с глобите, които Европейската комисия и Европейският съд налага в такива случаи. Една глоба е еднократна и няма случаи, в които тя да е била по-малко от 2 млн. евро, а следващата глоба е между 30 000 и 150 000 евро на ден", каза Менда Стоянова от ГЕРБ.

„Европейската комисия винаги води диалог с всяка страна член и при добро желание българското правителство, вярвам, може да намери убедителни аргументи пред комисията като институционално тяло да защити своите позиции" обясни лидерът на БСП Сергей Станишев.

„Съдът на европейските общности предстои да се произнесе и аз предлагам ние наистина да изчакаме това решение, за да видим какво е тълкуването на тези текстове и тогава да вземем нашето окончателно решение", каза Четин Казак от ДПС.

„Когато беше правителството на НДСВ, БСП и ДПС, тогава е можело да се договори изключение за Европейския съюз. А сега идват много хора тук и ни дават акъл как да бъде решено. То вече е късно", коментира председателят на СДС Мартин Димитров.

Депутати, които се обявиха против промените, предупредиха, че прилагането им ще доведе до 30-40 на сто поскъпване на услугите на адвокатите. Прието беше и да се намали срокът за връщане на ДДС-то на фирми от 45 дни на 30 дни. Според Синята коалиция това ще запази 20 хил. работни места през следващата година.