Създадоха търсачка Красьо
Създадоха търсачка Красьо / DarikNews
Създадоха търсачка "Красьо"
23666
Създадоха търсачка "Красьо"
  • Създадоха търсачка "Красьо"

В интернет се появи нова търсачка, наречена на плевенския бизнесмен Красимир Георгиев, известен като Красьо Черния. Журналистът Атанас Чобанов, който живее и работи във Франция, е създател на шеговития сайт Krasyo.net. Вдъхновили го скандалите в съдебната власт и уличените в контакти със скандалния бизнесмен десетки висши магистрати и няколко депутати.

В полето за търсене, където потребителят може да въведе ключова дума, стои многозначителният надпис "Каквото и да търсите, ще намерите и Красьо...". Потребителите имат избор между два бутона: "Браточка, намери ми..." и "Чувствам се идиот". При опциите "за търсене в..." може да бъде избрана една от следните категории: "Красьо и...", "всичко друго", "магистратите" или "политиците".

Krasyo.net пренасочва към Google, където се показват и резултатите по търсената тема.

Ето какво разказа Атанас Чобанов пред Дарик за новата търсачка:

Знам много добре кой е Красимир Георгиев, защото чета българската преса, следя я през интернет. Всъщност търсачката направих първоначално като помощен инструмент за себе си - дори не беше с графично оформление, за да намирам по-лесно информацията, която е твърде динамична, излизат нови имена на магистрати, политици. Това е грандиозен скандал, според мен, който не трябва и няма да затихне толкова лесно, а сега виждам, че тази търсачка е наляла масло в огъня, което хем ми е приятно, хем ми е странно, че една шега може да стане такава новина".

Има надпис „Каквото и да търсите, ще намерите и Красьо..."

Технически това е идеята - добавя се към думите за търсене „Красьо", за да се намират по-лесно имената на хората, които са контактували с него и публикациите за този скандал. Но метафорично, разбира се, това е вече многозначно - че България е поядена от такъв тип корупция, всичко е свързано, оплели са се като свински черва политици, магистрати, мутри, комисионни се раздават, кадрува се срещу 200 000 евро. Красьовщината е нашата действителност. Аз лично се чувствам идиот. Не искам да обиждам господина, който все още не е осъден за делата си, става въпрос за едно сериозно престъпление - търговия с влияние, което поне в западните страни се преследва от закона.

Имате ли брояч, за да установите колко пъти е влизано в новата търсачка?

Има брояч, но той се обновява вечер, така че мога да ви кажа утре сутринта, но и в момента виждам, че има доста посещения поне от този бутон към социалната мрежа „Свежо" има голям интерес търсачката.

Понеже очакваме и още разкрития за връзки на хора от местната и изпълнителната власт с въпросния бизнесмен...

Значи ще бъде полезно да има такава търсачка, тъй като ще има още публикации, може да се доработи, аз не съм голям специалист по търсене, оптимизиране на софтуера, но може да се доработи, например да вади конкретни имена на магистрати, на политици, които са свързани със скандала.

Смятате ли, че подобна търсачка дълго време ще ни служи тук за помощ или страницата й ще се затвори скоро с помощта на прокуратурата?

За всеки случай прозрачността, която позволява интернет и този достъп до голям масив от информация, е полезен и е добър за гражданското общество и за журналистите съответно, които могат много по-бързо да реагират, да намерят информация за нещо. Дали ще е Красьо, дали ще е друг скандал с този интерфейс към Google, защото това не е нова търсачка, а филтриране на отговорите на Google, може да се адаптира и за други случаи. Това, което може да се извлече като поука, е, че все по-трудно ще се покриват тези зулуми и злоупотреби и хората ще са по-информирани и ще търсят по-лесно информация. Това е положително, това е добре, все по-открито става обществото ни. Мисля, че това, което мафията можеше да си позволи преди пет години, сега вече е много по-трудно да го скрие.

Въпросът ми беше по-скоро кога ще се очистим от подобни скандали, за да няма нужда от подобни търсачки.

Аз се присъединявам към мнението, изказано от философи, поети и социолози, че ни трябват още 20 години, за да прекосим тази пустиня на прехода. До тук имаме 20 зад гърба си.