Фандъкова: За мен е важно да има планирано развитие на София
Фандъкова: За мен е важно да има планирано развитие на София / снимка: Sofia Photo Agency
Фандъкова: За мен е важно да има планирано развитие на града
23655
Фандъкова: За мен е важно да има планирано развитие на града
  • Фандъкова: За мен е важно да има планирано развитие на града

Още невстъпила официално в длъжност и вече има редица конкретни въпроси към новия кмет на София Йорданка Фандъкова. Два от тях ражда тази седмица - градоустройственият план и паркирането.

Още веднъж поздравления за внушителната победа, окончателно над 66 процента от гласовете. . .

Благодаря.

. . . обаче РЗС ще атакува избора ви, не вашия, а по принцип ще търси касиране на избора заради 59 000 манипулирани гласа, според тях. Вие виждате ли основателност? Как изследвахте вие този проблем?

За мен резултатите са легитимни. Общинската избирателна комисия се произнесе преди няколко дни. Все пак нека не забравяме, че те са на база преброяването на валидните бюлетини. Но в секционните комисии всъщност има представители на различните партии, така че вероятно става дума за грешки, както каза и председателят на ЦИК. Но всеки има право да подава жалби, компетентните органи ще се произнесат. За мен по-важно е това, което предстои. От понеделник ми предстои много работа. Все пак в кампанията ГЕРБ за пореден път показа, че с евтина, позитивна и ненатрапчива кампания могат да се печелят избори. Сигурно сте видели, днес излязоха и разходите за отделните кандидати. Вижда се, че моята кампания е с пъти по-евтина от кампаниите на моите опоненти. Аз мисля, че това е отговорно поведение в условията на финансова криза.

Само споменахте, че комисиите, избирателните, са с представители на предишните, казахте, партии. Имате предвид предишните управляващи? Подозирате. . .

Не имам предвид на различни, казах на различни партии, така че там има представители на всички, които имат по-високи резултати в тези избори.

Подозирате ли някакви пък злонамерени, умишлени действия, с цел да се подкопае победата ви да са правени умишлени нарушения? Или просто са си грешки според вас?

Аз съм по-склонна да приема, че това са грешки. Защото такива грешки са се случвали и преди. Спокойна съм след изявлението и на председателя на ЦИК.

Общият устройствен план на столицата беше приет от Общинския съвет на София през тази седмица. Дни преди да встъпите преди в длъжност имаше реплики от опозицията, от страна на БСП, че е редно вие да бъдете изчакана, за да бъдете ангажирана с този план. Одобрявате ли плана или, ако има проблеми, ще казвате, ами те го приеха преди аз да бъда кмет?

Знаете ли, тези промени се подготвят и обсъждат много широко в последните около 2 години. При всички случаи работата на града не може да спре заради избори и не бива да спре. Аз зная, че няма да имам 100 дни толеранс, това ми беше казано още в нощта на изборите, но все пак нека поне да започна и тогава да нося отговорност. Но така или иначе, за мен планът трябваше да бъде приет, даже може би още по-рано, защото приемането на план за градоустройство е изключително важна задача, най-вече за да спре хаотичното разрастване и презастрояването на града. За съжаление, не можем да върнем времето назад. Но аз ще нося отговорност за следващите 2 години и затова за мен е изключително важно да има планирано развитие на града, да има повече площи, зелени площи, паркове. Много важна задача, която с този план е изпълнена, в Студентския град да се планират кампоси, студентски кампоси, един въпрос много дискутиран през последните години. Така, че хубаво е, че има план. Оттук нататък продължаваме.

Тоест, вие заставате зад този план, това е вашият план?

Аз не зная, в детайли не познавам целия план, просто казвам, че план трябва да има. А от тук нататък със сигурност ще има доволни, недоволни и случаите трябва да се разглеждат по законно установения ред.

Първите ябълки на раздора се очертава да бъдат 3, според БСП. Теренът на увеселителния парк София Ленд. Кадиев казва, там задоволихме интересите на няколко котараци да си строят офиси. Всъщност се получава така, че един парк беше преустроен в увеселителен парк, с което всички бяха съгласни и беше прекрасно София да има свой ленд, и след това обаче той се превръща постепенно в поредната офисзона. Вие как гледате на това?

Аз при всички случаи бих защитила наличието на парк, на нещо, на което да има атракции за децата. Връщам се обаче назад, все пак нека не забравяме, че този терен е частен и там от повече от две години, може би от три години, всъщност има съоръжения, които са затворени, стоят неизползвани. Така, че аз не мога да кажа какво точно е заложено в градоустройствения план там. За мен е важно, все пак там да има повече зелени площи.

Тоест, вие по-скоро. . . А виждате ли София пак да има нещо като София Ленд?

Да, вече това, което залагам аз в моята програма, е изграждането на общински терен, защото това вече е възможно, общината да поеме своя ангажимент, на по-голям парк, на подходящо място, с увеселителни атракции.

Тоест, София ще има своя Пратер, Дисниленд?

Аз лично ще работя за това.

Виждате ли го в обозримо бъдеще, в рамките на този мандат, до 2 години мислите ли, че може да стане?

Не мога да кажа дали ще бъде завършен, но при всички случаи ще искам да започнем строителството на такъв парк.

Друга ябълка на раздора, теренът за гробища в Казичене. Пак според БСП, Казичене нямало накъде да се развива, защото било оградено от магистрали и земи в Натура 2000. Освен това там имало високи подпочвени води. Въобще там не ставало за гробище. Вие какво мислите?

Където и да бъдат заложени терени за гробищни паркове, винаги ще има отрицателни реакции. Не е приятно в съседство да има такъв парк. Аз лично съм говорила и с жители на района. Зная, че трябва да поработим още малко за намиране и на алтернативи. Те самите са предложили такива и аз ще обсъждам този въпрос с главния архитект и с всички, с колегите и с общинските съветници. Важно обаче е да се намери място и за тази дейност, защото знаете, че съществуващите терени се изчерпват, а това е нещо много сериозно.

Тоест, вие оставате отворен този въпрос - къде ще бъде новото гробище на София.

Ще искам да намерим алтернативи и едва тогава да се откажем от този вариант.

И третият въпрос, поставен от БСП. Аз не можах да се ориентирам обаче в детайла, какъв е проблемът с тези 320 декара в Западния парк, където щели да се строят къщички? Вие къде виждате там спора?

Там трябва да се запозная с въпроса. Не съм запозната. Смятам, пак казвам, принципно, че трябва да се съчетава строителството с повече зелени площи и доколкото аз съм запозната, в този план се предвижда по-голям процент зелени площи.

Другата гореща тема от седмицата, по която трябва да се чуе мнението на новия кмет, е паркирането в София. Впрочем в този план се предвиждат 36 земни и подземни паркинга. Колко и къде е реалистично за 2-годишния ви мандат да бъдат изградени такива паркинги?

Това е мярката, която е изключително важна, че е заложена, защото при всички случаи, аз четох за дискусиите в комисията, които са се водили за паркирането, при всички случаи не можем да караме хората да плащат за паркиране по кварталите. Но е изключително важно да се облекчат централните части на града от автомобили. И една от сериозните мерки е построяването на нови паркинги. Така, че разчитам да осигурим достатъчно финансиране и различни форми на финансиране за изграждането на тези паркинги. Важното е да подготвим готовите работни проекти и смятам, че това е, така, краткосрочна и много важна задача за кмета и неговия екип.

Казахте нещо важно. Вие не подкрепяте идеята на шефа на транспортната комисия Радослав Тошев, паркирането в цяла София, включително и в кварталите, между блоковете, да стане платено?

Смятам, че не сме готови за това. Ние трябва да осигурим възможността на хората да се придвижват до работното място или до мястото, където отиват, затова трябва да вървим в няколко посоки едновременно. От една страна, изграждането на паркинги, но от друга страна и подобряване на градския транспорт. И аз смятам, че трябва да не забравяме никога, че София има ангажименти и към намаляване на вредните емисии. Да мислим за това отсега и да работим в тази посока, така че в централната част наистина да облекчаваме площите от паркиране, но вече като крайна мярка приемам плащането за паркинг в районите, където хората живеят.

А абсолютна забрана за паркиране в центъра, друга идея, която беше обсъждана през седмицата?

За мен е важно да погледна целия план за паркиране в центъра и тогава вече в обсъждане и с гражданските организации, и с експертите да се намерят добрите варианти за разпределение на паркингите в центъра.

Всъщност част от тази идея е около паметниците на София да не може да се паркира. Представяте ли си колко прекрасно ще изглежда например. . .

Аз си мечтая за това. Мечтая си за това.

. . . площадът пред Народното събрание.

Въпросът е, пак казвам, докога и как ще сме готови за тази мярка. Но съм убедена, че ще сме свидетели на такъв наистина комфорт, когато историческият център на София е освободен от паркирани автомобили.

Това означава на площад "Народно събрание" отдолу да бъде изкопан един паркинг, както е навсякъде впрочем в градовете в Западна Европа, или под "Александър Невски", или площадът пред него да има такъв паркинг. Кога е реалистично това да се случи? Разпитвала ли сте за колко време се прави такова нещо и вие къде сте амбицирана да бъде пилотният проект?

Аз зная за тези проекти, които, идейни проекти, които се обсъждат в момента, за изграждането на подземни паркинги. Това е решението. Въпрос обаче и на възможности, финансови възможности, за да се определи точното време за построяване. Пак ще кажа, че на мен ми предстои активна работа в продължение на 2 години. За тези 2 години аз ще бъда изключително доволна, ако ние стартираме повече такива паркинги. А според финансовите възможности, все пак да не забравяме, че сме и в криза, ще видим колко е реалистично от тях да бъдат завършени.

След като сте против въвеждането на такса за паркиране пред дома извън центъра на София, впрочем вие не казахте, че сте и за в самия център, за тези, които живеят в центъра, трябва ли да плащат според вас за паркирането си пред вкъщи?

Ами, в рамките на синята зона мисля, че и в момента има такова плащане и то не изключително ниско. Мисля, че около 70 лв. за година, така че това вече е друг въпрос. В центъра наистина трябва да работим за постепенното преодоляване на този проблем.

Но след като сте против за кварталите, какво решение виждате на проблема, че всеки си спира, където намери, в зелените площи...

Това вече е друг проблем. . .

Е пред входовете.

. . . и върху това също трябва да работим, да освобождаваме, категорично съм за освобождаване на зелените площи, включително и със сериозни санкции, но отново и в кварталите, разбира се, трябва да се изграждат места за паркиране, т.е. да се подреди градът, ако мога така да кажа, и смятам, че, да се върна и на първия въпрос, че за това е добре, че е приет план, за да можем след това да контролираме неговото изпълнение.

Как ще изглежда церемонията по встъпването ви в длъжност, в понеделник, нали? Четох, че лично патриарх Максим ще ви благослови в началото на мандата ви.

Ами, все още не зная дали Негово светейшество ще присъства, но най-малкото ще се радвам, ако дойде негов представител. Аз не предвиждам нещо, което да е пищно. Точно обратното, за мен това е първият работен ден. Наистина институцията е изключително авторитетна и трябва да бъде уважена, но без излишна помпозност. Ще се радвам да направя своето изказване пред Общинския съвет, пред областния управител, представители на правителството, на парламента, и оттам нататък да започнем работа.

Кое надделя при избора на вашия досегашен заместник Сергей Игнатов да ви наследи на поста на образователния министър?

Ами, може би два аргумента. Единият е, че все пак той досега беше част от екипа и че е навътре във всички неща, които започнахме и заложихме, и другото е, че по- ,така, спешната задача е реформирането на системата за висше образование и наука. Аз там... Той беше консултант, един от консултантите през цялото време.

А самият той беше ректор на Нов български университет.

Безспорно неговата лична. . .

Един от успешните модели.

. . . практика и опит са важни в това отношение, познанията му в системата, така както се развива в Европа. Това е също много важно. Надявам се и му пожелавам искрено да има успех, защото всички тези стъпки са заложени, много добре обсъдени с академичната общност. Надявам се, че ще продължи със стила на диалог и откритост при, така, правенето на реформи. Аз лично му пожелах да не забравя, че реформите касаят конкретните хора, в случая студенти, преподаватели, учени.

Да не. . . Щях да забравя да ви питам, но гледам, че го има и по вестниците, и се коментира доста по форумите, като говорихме за паркиране, имате ли коментар за тази история, която се разказва за един от районните кметове, мисля, че на "Овча купел", който празнувал в ресторант, а полицията осигурила спирането на колите на гостите му?

Категорично не е редно подобни мерки да се включват и да се поставят. Надявам се, че няма да го допуснем.