Херман ван Ромпой
Херман ван Ромпой / Reuters

Белгийският премиер Херман ван Ромпой тази вечер се открои като водещ кандидат за първи президент на Европейския съюз - пост, предвиден в Лисабонския договор, предаде Ройтерс.

62-годишният Ван Ромпой бе предложен от шведското ротационно председателство на ЕС за президент на Европейския съвет, а британската еврокомисарка за търговията баронеса Катрин Аштън - за върховен представител на ЕС за външната политика.

Ван Ромпой стана премиер на Белгия преди по-малко от година и доказа, че умело ръководи трудна коалиция, посочва Ройтерс. Той внесе успокоение в езиково и общностно разделената страна, встъпвайки в длъжност през декември 2008 г., след 18-месечна правителствена криза при предшественика му, християндемократа Ив Льотерм.

През 2007 г. Ван Ромпой бе председател на долната камара на парламента и министър на бюджета през 90-те години на миналия век.

Роден е през 1947 г. в Брюксел, завършил е философия и икономика в Католическия университет в Льовен. Преди да влезе в политиката, Ван Ромпой е работил в белгийската централна банка от 1972 до 1975 г. През 1988 г. става председател на фламандската Християндемократическа партия.

Уважаван интелектуалец, Херман ван Ромпой е автор на шест книги, активен блогър и майстор на писането на хайку - 17-срични стихове по японски модел, които пише на фламандски език и с които си спечели славата на премиер поет, отбелязва Ройтерс. /БТА/