Баронеса Катрин Аштън
Баронеса Катрин Аштън / Reuters

Действащият еврокомисар за търговията от Великобритания - баронеса Катрин Маргарет Аштън е новият върховен представител за външната политика на ЕС, съобщиха Ройтерс и ДПА.

Аштън, която е почти неизвестна във Великобритания, влезе в Камарата на лордовете като представител на лейбъристите благодарение на благородническата си титла, която получи през 1999 г. От тогава тя е известна като баронеса Аштън от Ъпхоланд, по името на родния й град Ъпхоланд в северното графство Ланкашър.

Преди да замине за Брюксел, 53-годишната Аштън заемаше редица постове в правителството и въпреки че бе от по-незабележимите политици, през 2008 г. замени колоритния Питър Манделсън в Европейската комисия.

Баронеса Аштън има сравнително малък дипломатически опит, но по време на мандата си Брюксел води редица ключови преговори със световни сили като Китай и Русия.

В горната камара на британския парламент тя изигра решаваща роля за ратифицирането на Лисабонския договор. "Смятам се за силно проевропейски настроена", заяви Аштън във встъпителната си реч в Европейския парламент миналата година.

Катрин Маргарет Аштън е родена през март 1956 г. в Ъпхоланд, Ланкашър.

От 1983 г. до 1989 г. е директор на организацията "Бизнес в обществото", която окуражава фирмите да възприемат положителен подход към обществото и околната среда и подпомага служители инвалиди.

От 1998 г. до 2001 г. оглавява здравната служба в Херфордшър, северно от Лондон, и работи като вицепрезидент на Националния съвет на самотните родители.

През 1999 г. става член на Камарата на лордовете, след като Тони Блеър я удостоява с благородническа титла.

През 2001 г. Аштън е назначена за помощник-държавен министър в министерството на образованието, където задълженията й варират от образователната политика в британските училища до забраната на физическото наказание в образователните институции.

През юни 2007 г. е избрана за лидер на Камарата на лордовете и за лорд-председател на Тайния съвет в първото правителство на Гордън Браун.

Съпругът на Катрин Аштън е известният журналист и социолог Питър Келнър. Двамата имат две деца и трима внуци. /БТА/