Какви правомощия ще има президентът на ЕС?
Какви правомощия ще има президентът на ЕС? / снимка: DarikNews

Европейските лидери ще се опитат на срещата на върха в Брюксел да се споразумеят кой да заеме предвидените в Лисабонския договор постове на президент на Европейския съюз и върховен представител за външната политика, предаде Асошиейтед прес.

Първата длъжност официално се нарича "председател на Европейския съвет". Той се избира от лидерите на ЕС. Мандатът му е 2,5 години и един политик може да заема длъжността най-много два мандата.

С този пост ЕС иска начело на съюза да стои по-открояваща се фигура, която да го представлява на световната сцена и да съдейства за вземане на решения и координиране на националните политики в Европейския съвет. Влиянието на този пост, за който се предполага, че ще замени ротационното председателство на ЕС, ще зависи до голяма степен от качествата на личността, която ще я заеме, отбелязва АП, цитирана от БТА.

Постът върховен представител за външната политика с мандат от 5 години съществува и сега в ЕС, но според новите правила той ще разполага с допълнителни правомощия. Шефът на външната политика на ЕС ще председателства заседанията на Съвета на външните министри и ще определя дневния ред на тези срещи. Той ще координира позициите по политиката и ще има по-голяма роля, когато се решава как да се харчи годишния бюджет за външна помощ, възлизащ на 7 милиарда евро. Върховният представител за външната политика ще бъде заместник-председател на Европейската комисия и ще действа като ръководител на дипломацията на ЕС.