Н. Каратова: Тегленето на кредит е по- малкото зло за община Кюстендил
Н. Каратова: Тегленето на кредит е по- малкото зло за община Кюстендил / netinfo

Като “по-малкото зло” определи искането за теглене на краткосрочен кредит от 2 млн. лв. зам.-кметът на община Кюстендил Надя Каратова. “Не искаме да продаваме общински имоти на безценица. Няма търсене на пазара, а и ние продаваме на реални цени, които одобрява Общинския съвет”, коментира в интервю за Дарик Каратова.

Икономическата криза и срива в пазара на имоти намалиха драстично постъпленията от данък върху придобито имущество. През 2008 г. от него в бюджета на общината са влезли 1 100 000 лв. При заложени за 2009 г. 770 000 лв., в касата на общината до 30 октомври са влезли 278 000 лв.

“Въпреки предприетите мерки за събиране на данъчните и неданъчни приходи, недостига не може да бъде компенсиран. При план за приход от 2 млн. лв. от продажби на общинско имущество, в бюджета са влезли 280 600 лв. или 14%”, заяви зам.- кметът Каратова.

Със заема ще се балансира бюджета на община Кюстендил. До 12 декември ще стане ясно какъв е недостигът в Бюджет 2009. "Решението на Общинския съвет ни трябва като застраховка, за да може да изтеглим заема при нужда", коментира Каратова.

В 43 общини дефицитът в бюджетите им е над 10%. За община Кюстендил той е около 2%, почти колкото и на Софийска община, сочат данните на Националното сдружение на общините.