Мъж почина в Русе със съмнения за свински грип
Мъж почина в Русе със съмнения за свински грип / Reuters
Мъж почина в Русе със съмнения за свински грип
23354
Мъж почина в Русе със съмнения за свински грип
  • Мъж почина в Русе със съмнения за свински грип

34-годишен мъж почина в русенската болница със съмнения за свински грип. Това е вторият смъртен случай със съмнения за свински грип в период от три дни в русенската болница. Междувременно пазарджишкият затвор забрани свижданията на близките на лишените от свобода заради грипната епидемия.

34-годишният мъж е постъпил в здравното заведение на 8 ноември и се е лекувал от тежка пневмония, съобщиха от Районния център по здравеопазване в Русе. Два дни по-късно състоянието му се влошило и той е бил преместен в Интензивно отделение на командно дишане. Мъжът е лекуван с антивирусни и антибиотични медикаменти. Първите симптоми са се развили на 5 ноември, когато болният е бил прегледан от екип на Спешна помощ в дома си. Починал е тази сутрин в 06.40 часа от дихателна недостатъчност. Взети са проби, които са изпратени за анализ в София. На 9 ноември от двустранна пневмония почина 28-годишна жена. Все още няма резултати от изпратените за анализ проби за свински грип.

Заради грипната епидемия пазарджишкият затвор забрани свижданията на близки на лишените от свобода. Мярката е превантивна, съобщи за Дарик директорът Веселин Коцев. В рамките на 10 дни, от 13 до 23 ноември, в корпуса на затвора и в двете общежития няма да има свиждания. Заболеваемостта сред затворниците е в рамките на нормалното за сезона, има обаче регистрирани случаи на грип сред работещите в пазарджишкия затвор, обясни Кочев. Хранителни пратки за лишените от свобода ще се приемат, но колетите са забранени още от 1 юни, допълни директорът. Сред превантивните мерки срещу грипа, които вече са въведени, са противогрипни санитарни маски, дезинфекция, повече топли напитки и ежедневна консумация на чесън.