Девет библиотеки от областта ще получат компютри и софтуер
Девет библиотеки от областта ще получат компютри и софтуер / netinfo

Девет обществени библиотеки от Габровски регион са одобрени в Първия етап на Програмата "Глoбални библиотеки- България". Това каза за Дарик директорът на Регионална библиотека "Априлов- Палаузов" в Габрово Савина Цонева. Програмата "Глобални библиотеки" е субсидирана от Фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и съфинансирана от българска страна.

По споразумение с фондацията, "Майкрософт" предоставя безплатен софтуер за целите на програмата. Бюджетът на подготвителната фаза е 606 хил.щ. долара.

От регион Габрово са одобрени библиотека "Априлов- Палаузов", библиотеката в квартал "Бичкиня", библиотеката към читалище "Развитие" в Дряново, тази в село Гостилица, Градската библиотека в Севлиево и Плачковци. Компютърна техника ще получат и библиотеките в село Ряховци, село Градница и библиотеката в Трявна.

Регионалната библиотека в Габрово ще получи 25 комютъра. От тях 10 ще са за читателите, 10 за обучение и 5 за служителите. Габровската библиотека ще бъде оборудвана за обучителен център. В него ще се обучават библиотекари от региона. Предстои втори етап на програмата.

Целта й е да осигури лесен и равнопоставен достъп до информация, знания, комуникации и електронни услуги в обществените библиотеки чрез свободно ползване на Интернет и на други информационни технологии, за да могат българските граждани да се интегрират в глобалното информационно общество, да се подобри качеството на техния живот и да се ускори развитието на гражданското общество.