Личната помощ е жизнено важна за хората с увреждания
Личната помощ е жизнено важна за хората с увреждания / netinfo

Пет неправителствени организации на хора с увреждания и техните активни симпатизанти ще извървят маршрута от езерото „Ариана" в Борисовата градина до сградата на българския парламент, за да връчат проектозакон за лична помощ. Проявата е наречена Поход на свободата и започва от 11.00 ч.

"Днешното събитие цели по един малко по различен начин да предоставим на народните представители проектозакона. Личната помощ е качествено нова услуга за българската социална система, макар и утвърдена в страните-членки на Европейския съюз. Тя е жизнено важна за хората с увреждания, за да се почувстват те равнопоставени и пълноценни при участието си в обществения живот", каза в сутрешния блок на Дарик радио председателят на старозагорското сдружение "Ти избираш" Тоня Димитрова.

Услугата ще се поема от държавата. Хората с увреждания само ще избират своите асистенти.

"Мисля, че дори в условията на финансова криза правителството ще обърне внимание на хората с увреждания и ще се погрижи те да излязат от социалните домове и да водят нормален начин на живот", допълни Тоня Димитрова.

В проектозакона се уреждат и трудовите взаимоотношения между асистентите и хората с увреждания. Личният асистент ще сключва трудов договор с човекa, за когото ще полага грижи.