Информационен център в София ще оказва помощ на имигрантите
Информационен център в София ще оказва помощ на имигрантите / снимка: sxc.hu

Мисията за България на Международна организация по миграция ще открие на 6 ноември Информационен център за интеграция на имигранти в столицата. Той се създава с подкрепата на Европейски фонд за интеграция на граждани на трети страни.

Откриването на центъра за имигранти е в рамките на проекта на Международна организация по миграция (МОМ) „Създаване на мрежа от информационни центрове за имигранти в България" на Европейския интеграционен фонд за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за реализиране на дейности, целящи внедряване в практиката на „Общите основни принципи на политиката за интеграция на имигранти в ЕС", създаване на методология за напредъка и изграждането на капацитет за реализация на тези дейности.

Целта на проекта е повишаване на информираността на граждани от трети страни за правата и задълженията им в България, за подкрепа и подпомагане достъпа до услуги и за гражданска ориентация, с оглед ефективна социална, икономическа и културна интеграция в обществото.

Центърът ще информира имигрантите за българската правно-административна система и за правата и задълженията им у нас и ще улеснява достъпът до институциите. Освен това ще оказва помощ на имигрантите при интегриране в социалната, здравната и образователната сфери.

Той ще оказва и подкрепа за трудова ориентация и активно включване в пазара на труда, ще организира обучителни курсове за повишаване на знанията на имигрантите в областта на българския език, традиции, история, култура, социално-икономическо и административно устройство. Центърът ще насърчава междукултурния диалог и ще стимулира участието на имигрантите и техните общности в социалния и културен живот.

Центърът ще предлага индивидуално консултиране от експерти на място; онлайн при запитвания, отправени до страницата на МОМ България и на специализираната телефонна линия за интеграция на имигранти. Там ще се приемат сигнали за нарушения, свързани с правата на имигрантите и достъпа им до услуги.

Центърът ще разпространение на информационни материали сред имигрантските общности.

Проектът „Създаване на мрежа от информационни центрове за имигранти в България" на Европейския интеграционен фонд предвижда да се създадат информационни центрове в София (ул. „Парчевич" № 25) и в Бургас (ул. „Славянска" № 2, който вече е открит на 18 септември тази година), както и телефонна линия за предоставяне на информация на имигранти на тел. 02/ 939 47 47, а също и специализирана уеб страница (www.iom.bg/integration) и интернет форум за задаване на въпроси.

В рамките на проекта ще се проведат и информационни дни за интеграция на имигранти в Шумен (9-11 ноември 2009 г.), Варна (13-17 ноември 2009 г.) и Благоевград (30 ноември - 2 декември 2009 г.)