Почина антропологът Клод Леви-Строс
Почина антропологът Клод Леви-Строс / БГНЕС

На 100-годишна възраст почина Клод Леви-Строс, влиятелен френски интелектуалец, смятан за бащата на съвременната антропология. Френската академия на науките припомня, че Леви-Строс е придал нов характер на антропологическата наука чрез въвеждането на нови концепции за общите модели на поведение и мисъл, особено митовете в примитивните и съвременните общества.

Миналата година във Франция беше основана държавна награда за научни постижения, която носи неговото име. В своята шейсетгодишна кариера Леви-Строс е написал множество литературни и антропологични произведения, превърнали се в класика.

Неговата биография "Тъжни тропици", излязла през 1955 г., е считана за една от големите книги на 20 век. В библиографията му влизат „Елементарни структури на родството", „Мисленето на дивака", „Тотемизмът днес" и „Структурна антропология".

Клод Леви-Строс е създател и най-ярък представител на френския структурализъм. В множество западни учебници по антропология и етнология той се определя като една от водещите фигури в тези научни дисциплини в съвременна Европа. Изгражда се като учен под влияние на идеите на позитивизма, но същевременно изучава теорията на структурната лингвистика, чиито формални изследователски методи се опитва да внесе и в етнологията. Добива известност най-напред с ценните си публикации по култура и бит на бразилските индианци, както и с оригиналните си анализи на системите на родство. По-късно се занимава със сравнителна митология, като особен интерес проявява към тотемизма и религиозните вярвания, на които посвещава и основните си съчинения.