Деца от Габровче с първа награда от конкурс за тамбуристи
Деца от Габровче с първа награда от конкурс за тамбуристи / Darik news

Двама изпълнители на тамбура от детски фолклорен ансамбъл „Габровче", с преподавател Илина Дечева, спечелиха първа награда в Третия национален фолклорен конкурс за тамбуристи "Руско Стефанов", който се е провел в град Сунгурларе. 10-годишният Димитър Цонков е спечелил призовото отличие в първа възрастова група с изпълнението на „Дидината" с автор Румен Сираков и „Бистришко хоро".

15-годишният Пламен Дочев е завоювал своята награда във втора възрастова група с „Кюстендилско хоро" на Румен Сираков и „Копаница". Двете деца са лауреати и от миналогодишното издание на конкурса.

В надпреварата са взели участие 42 тамбуристи от Пловдив, София, Варна, Бургас, Кюстендил, Котел, Габрово и Сунгурларе, разпределени в три категории и четири възрастови групи. Музикалните таланти са оценявани от специалисти в областта на фолклора, сред които докторът по изкуствознание Костадин Бураджиев, Румен Сираков - дългогодишен солист в оркестъра на Българското национално радио и Цветан Радков - музикален педагог. 

Конкурсът за тамбуристи има за цел да издирва нови дарования, посветили се на фолклорното изпълнителско изкуство в свиренето на тамбура, да стимулира високо професионално майсторство и художествен вкус. Фолклорната проява е средище за обмяна на традиционни и новаторски методики в съвременното обучение при свиренето на тамбура, а право на участие имат всички деца, младежи и народни изпълнители над 8-годишна възраст от страната и чужбина.