Нанев: Не бива да подценяваме опасността от новия грип
Нанев: Не бива да подценяваме опасността от новия грип / снимкa: Sofia Photo Agency
Нанев: Не бива да подценяваме опасността от новия грип
23020
Нанев: Не бива да подценяваме опасността от новия грип
  • Нанев: Не бива да подценяваме опасността от новия грип

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев в предаването "Седмицата" на "Дарик".

Колко човека в България са болни от, вие не искате да го наричаме свински грип, ще го наричаме новия грипен вирус AH1N1?

Да, точно така. Това е новият грипен вирус. Това е видоизменен грипен вирус А и нека не плашим хората с излишна терминология, такава, животинска. Да го приемем като човешки грипен вирус, който нанася съответните поражения, създава съответната епидемична обстановка. В момента в България имаме доказани лабораторно 277 случая на носителство. . .

В четвъртък бяха 204, според "24 часа". Значи, към сряда са били 204.

Да, всеки ден ще нарастват, но това не означава, че разликата и отношението ни трябва да бъде по-различно. За да се стигне до една епидемична обстановка, имаме определени цифри... болни, заболели на 10 хиляди. Това са 180-200 на 10 хиляди, за да можем да кажем, че имаме епидемична обстановка в даден регион.

А в момента колко, като се раздели населението на България на тази цифра. . .

Това са доказаните случаи. Направихме едно заседание на пандемичния комитет, имаме такъв организиран с решение на Министерски съвет, където взехме решение да не се стига до лабораторно доказване непременно на всички случаи, за да приемем, че това са носители или болни от този грипен щам, а при определени симптоми, които са типични за грип, да приемаме, че това са и носители, и хора, които могат да се разболеят, и в същото време да спазваме всички мерки, да предприемаме всички мерки, които са необходими. Тоест не е нужно да се докаже лабораторно носителство, за да предприемем съответните мерки.

Тоест вие за тези двеста седемдесет и седем души не са правени за всички от тях изследвания, но по симптоми изглежда, че са болни от новия грип?

Не, за тези са направени изследвания, те са доказани, а всички останали. . .

А колко има недоказани?

Никой не може да каже със сигурност. Може би са няколко хиляди души, които са недоказани, но така или иначе това, мерките, които се вземат спрямо тях са точно като за при грип. Дали ще го наричате. . .

Да, но правителството на Украйна например въвежда през седмицата най-високо ниво на заплаха заради епидемията от новия грипен вирус, след като 11 души стават жертва на новия грип.

Така е, това. . .

И те даже приемат мерки, изглеждащи немислими в момента за България - отмяна на всички публични събития, включително концерти, кинопрожекции, ограничаване движението между различни области. Девет от областите вчера Украйна поставя под карантина, а България не прави това.

Не знам какво имате предвид като 11 жертви, това какво означава?

Ами, това е съобщението на ИТАР-ТАСС.

Това означава починали ли?

Е, явно 11 починали.

Да, в България в момента има двама починали, които. . .

Ама, Украйна е много по-голяма от България и с по-голямо население.

Разбира се. Разбира се, така е. Но имайте предвид, че починалите обикновено имат и доста придружаващи заболявания. И грипът всъщност усложнява техните други основни заболявания и това е опасността на всеки грипен вирус. Но всички мерки в България също се предприемат.

Всички ли училища, в които се потвърди случай на този грип, ще бъдат затворени?

Не и един случай или два случая, когато имаме определен процент на заболяемост на ученици, се обявяват грипни ваканции, ограничава. . .

Може би аз не съм разбрал, но Андрула Василиу, еврокомисарят по здравеопазването, на събиране тази седмица, в Брюксел струва ми се, дава точно тази препоръка - навсякъде в Европа, където бъде намерен един случай в едно училище, да се затваря. Поне така е цитирана да казва, може би не са разбрали и нашите вестници.

Аз не съм сигурен, че такова изискване има и мисля, че. . .

То е препоръка, не е изискване.

Да. Това би могло да бъде някаква препоръка, но не е необходимо с един случай да бъде затворено цяло училище.

С колко случая ще се затваря? Знаете ли кое ми липсва в България, включително в организацията на здравеопазването, после ще си говорим подробно пък за парите, какъв е принципът, да е ясно какъв е принципът оттук нататък в следващите месеци. Колко души като се разболяват ще се затваря училище? Кога в една област ще се обявяват такива мерки, като в Украйна, да не можеш да идеш на кино? При колко души като стане, или на око ще се преценява, ще видим? Не така е според мен на запад. Има правила.

Естествено, има правила, но тези правила не могат да бъдат различни в този случай на грип. Както за всички други грипни вируси има правила, така и при този грипен вирус се опитваме да прилагаме правила. И в случая когато стане въпрос, че са доказани в едно училище няколко ученика. . .

Колко няколко?

Например, ако са доказани 4, 5, 6 случая, зависи от това. .

Четири или шест?

Няма, няма точна цифра. Няма точна цифра, която има изискване. Ако имаме заболели, които... заболели, които трябва да отсъстват, това е най-важното, което трябва да се подчертае, и сме въвели критерии още при входа, на влизане в училище. Учителите, директорите, медицинските сестри в училищата трябва да наблюдават всеки, който има симптоми на грип, като кашлица, хрема, повишена температура, трябва веднага да бъде върнат вкъщи.

Колко училища са затворени в момента?

В момента имаме училища в Ямбол, в Трявна, във Варна, в Габрово, мисля, че са 7 училища, които са... не са затворени, просто е обявена грипна ваканция.

Ама вчера заместник-министърът, впрочем изпълняващ длъжността просветен министър казва, че са 20.

Двадесет училища в цялата страна, да. Аз ви казвам за тези райони, в които има обявена грипна епидемия.

Колко са районите с обявена грипна епидемия?

Тези райони в момента са два.

Кои?

Това е Никопол и Търговище, точно така.

А има ли в предгрипен? И колко са?

Има, да. Има предепидемична обстановка.

Колко са такива?

Това са Варна, това е... и Габрово.

Тоест 2 плюс още 2.

И Ямбол, три, три са всъщност предепидемична и два с епидемична обстановка.

Там, вие по тези цифри, които казахте, България е много далеч от големи групи от заболели. Как ги определяте кое е епидемиологично, което е предепидемиологично?

Точно това, което ви казах като критерии, на 10 хиляди души, предепидемично е когато са между 120 и 180 на десет хиляди и епидемична обстановка е над 180 на 10 хиляди.

Болни от някакъв грип всъщност.

Да, болни от вирусен. . .

От някакъв вирус.

От някакъв вирус. Всички тези болни не могат да бъдат изследвани и да бъде поставена точната диагноза от кой грипен щам са заболели. Но това са, това са критерии, които са световни стандарти, и се обявява предепидемична, епидемична обстановка, вземат се всички конкретни мерки и се казва - трябва да бъдат изпълнени тези изисквания. При най-малки съмнения когато има за носителство, без да са проявени като заболяване, нали, симптоми, които са носители, трябва да разграничим тези, които са носители, и тези, които са болни. Не трябва да чакаме да имаме болни, за да бъдат изолирани, а трябва да има проявени симптоми на дадено заболяване, за да могат да бъдат изолирани и да бъдат обявени съответните мерки в училищата.

Вие приемате един успокояващ тон, който е противен на говоренето в целия свят, и то най-вече от Световната здравна организация.  А те поставят свинския... този вид грип го поставят извън групата на останалите. На него беше сложен специален акцент. Докато вие казвате - просто един от гриповете, даже няма да се стараем да разберем дали е този.

Не, ние. . . невъзможно е да се стараем да разберем, за всички жители на страната да разберем дали е този. . .

Ами, ще се изследват всички, колкото и да струва това, за да може да се прецени.

Изследват. . .

Не знам как ще направят, примерно, англичаните, ама, доколкото чета за тях, имам чувството, че май изследват хората. Като отиде някой болен, веднага го изследват дали е от този грип.

Изследват се и, напротив, това ви казвам, че в никакъв случай нямаме успокояване в обстановката, а имаме много повишено внимание. Първо, защото това е различен вирус. Тоест досега той не е циркулирал сред населението. По характеристики той не се различава особено от останалите, това, което е доказано. Но в същото време той е непознат, не знаем какви ще бъдат последиците по отношение на изхода от заболелите, т.е. тези, които са заболели, нямаме достатъчно наблюдения върху това как ще бъде, как ще се осъществи изходът от това заболяване. . .

Ама, тогава трябва да се изследват всички, които имат такива симптоми а не да се приема това, дето сте решили на този съвет да не се изследват всички.

Точно затова сме решили, че без да ги изследваме, приемаме, че те са болни от този грип. Тоест, ние... невъзможно е да извършим изследване на цялото население, просто физически не е възможно, от една страна, от друга страна. . .

Няколко хиляди казахте, че са само.

Така е. Така е. . .

А са изследвани 277, защото само за тях се е потвърдило.

Напротив, изследвани са около 5 хиляди души, от които на практика само 277 са доказани. Това, искам да кажа, че решението е, когато има симптоми, да се приема, че тези хора са носители, няма нужда да ги изследваме, за да вземем мерките, които са необходими за тях.

Тоест за колко тогава сме приели, дайте да видим каква е истинската статистика, за колко точно хиляди души е прието в България, че са болни от новия грип?

Не е прието, предполага се.

Добре. Колко?

Предполага се. Казвам ви, 277 установени. . .

Ама, нали 277 са установени. А другите колко са общо?

Може да се предполага, че в България са няколко десетки хиляди носители на този вирус.

А, станаха десетки хиляди.

Да. От тези, които са изследвани. . .

Преди малко казахте няколко хиляди. . .

Няколко хиляди. . .

. . . сега казахте няколко десетки хиляди.

Няколко хиляди. . .

До края на разговора да не станат стотици хиляди.

Няколко хиляди са изследвани. От тях са еди колко си, 277 доказани. . .

Потвърдени. Обаче има. . .

Потвърдени.

. . . няколко десетки хиляди неизследвани, които вие ги смятате, че са от този. . .

Точно така. Тези няколко десетки хиляди ние смятаме, че те са носители на този вирус.

Ще осигури ли българската държава безплатно изследване на всеки, който се притеснява, че е болен от това?

Да, има възможности, който. . .

Защото ми казаха, че не е безплатно. Отиваш и ти викат - няма пари, бедни сме, няма, не може да те изследваме. Дай сто лева ли, колко било, сто и нещо. . .

Не, не, не. Има достатъчно консумативи в момента и материали. . .

Тоест, ако някой някъде го върнат, когато отиде сам, желаейки да бъде изследван, да се обади в "Дарик" радио и на министъра на здравеопазването и вие ще накажете тези, които връщат хора, които се притесняват, че са болни от този грип. . .

Има си. . .

. . . и им се отказва изследване.

Има създадена организация между районните инспекции за опазване на... РИОКОЗ-ите и районните центрове по здравеопазване. Там са създадени достатъчно условия и лаборатории, които да изследват всички, които са съмнителни, и всички, които биха поискали.

Тоест това е сега много важно, пак е въпрос на принцип. Всеки българин, който пожелае да бъде изследван, ще бъде изследван безплатно, или няма да бъде, или ще се почва преценка, гледам те на око и ми се виждаш добре.

Аз това искам да ви кажа, че не е необходимо да бъде изследван, не е необходимо да бъдат направени изследванията. В момента, в който има симптоми, ние приемаме, че той е носител на вируса, защото това е основно. . .

Ами той човекът може би иска пък като в Западна Европа да се чувства и не да го приемат, ами да се потвърди.

Ама това е характерът на една епидемия. Не можеш всички да ги изследваш, не можеш всички да ги подредиш. . .

Тоест последно, няма да се изследва всеки, който иска. Аз ви питам да знаят хората какво правим, какъв е принципът, приет в България. Изследва ли се всеки, който иска, или не се изследва?

Принципът е да бъде прегледан от лекар. Лекарят преценява дали той има нужда да бъде изследван или няма нужда да бъде изследван. Ако прецени, че има нужда да бъде изследван, се изследва и се решава дали е носител. Ако се прецени, че не е необходимо да бъде изследван, той се отнася към него като носител на вируса в случая, когато имаме епидемия, разбирате ли. Не е необходимо да бъде изследван един човек. . .

А как се познава? Аз много четох. Как се познава. . . .

Има си симптоми.

Ами то има, ама от това дето четох за симптомите, то изобщо не са, единственият начин да си сигурен, че си болен от това нещо, е да те изследват. Всичко друго може да си е, дето му вика българинът, настинка.

Няма такава настинка.

Няма такава болест, да, ама може да е друго.

Такава терминология няма, или си носител на този вирус, или на някакъв друг вирус, или си носител на. . . има безкрайно много, хиляди са вирусите, които циркулират. Не може всеки един да бъде изследван и да установим точния вирус, който. . .

Така ли е в цяла Европа?

Така е в цяла. . .

Искате да кажете, че и в Западна Европа, и в Америка е така.

Така е, когато говорим за епидемия, ние. . .

Ама нали не сме в епидемия ние?

Когато говорим за предепидемична и епидемична обстановка, казах ви на две места имаме определена епидемия, достигнати са стойности, не е необходимо да бъдат изследвани всички тези хора, за да кажем, че те са носители на вируса. Приемаме ги, че са носители и се отнасяме с тях като болни от. . . или носители.

И аз затова ви зададох въпроса, четейки статистиките от Европа и Америка, там казват до бройка колко са. А вие хем ги приемате, хем не може да. . . колко са приети в България? Казахте първо няколко хиляди. След това се поправихте, няколко десетки хиляди. Колко точно са приети в България, че са болни от това нещо, без да се изследват, колко точно?

Вижте сега, дайте да уточним терминологията. Едно е да си носител, друго е да си болен.

Добре, колко са носителите точно в България, е прието, че са, както има статистики от други държави?

Така. На базата, тези цифри се установяват на базата, от една страна, на изследванията и на базата на тези, които са проявили симптоми. По...

Така, изследванията 277. ..

Доказани.

Доказани. А за симптоми колко са?

Доказани. От тия няколко хиляди изследвания са доказани 277 случая на носителство. Това не означава, че всички са болни. Те са проявили симптоми, които са типични за този вирус, но те не са развили клинична картина на заболяване. Така, това е едната разлика. Другата разлика е, че когато имаме кашлящи, кихащи, с температура повишена хора, ние. . .

Колко са такива дето сте ги приели, че са болни от . . .

Е приемаме, че са от порядъка на 45 до 50 хиляди в страната.

А, почваме по-ясно вече да. . .

Точно, ама аз точно това казвам.

Защото "24 часа" излиза със заглавие, крият грипа и шикалкавят. И аз затова толкова настоявах да кажете, да се спре с шикалкавенето, значи, да видим къде сме в световните статистики ние. Петдесет хиляди души считаме, че вероятно са болни в България общо, са носители на грипния вирус.

Не болни, моля ви, нека да не. . . точно така, не са развили клинична картина, много е различно. Едно кихане и кашляне с носителство не означава едно тежко състояние на развитие на болестта. Това са различни състояния. Затова е необходимо лекар винаги да преценя и да казва: ти си болен, или ти си носител, трябва да се изолираш, да си останеш вкъщи, да не си сред хора, да не разпространяваш вируса. Ще си пиеш чай и ще пиеш витамини. Ще си стоиш вкъщи, за да не разпространяваш вируса. Това е отношението към повечето хора и така трябва да бъде. Но когато имаме вече повишена температура, кашлица, симптоми, които са рентгенови симптоми за заболяване, или пък клинична картина за развитие на усложнения на един такъв, на едно заболяване, тогава вече се третира като болен този човек.

Така и сега значи ние колко третираме като болни, защото казахте от тия 277, че това са изследвани носители, колко са болни и от другите пък 50 хиляди, които, без да са изследвани, ги подозираме за болни?

Тези, които са изследвани и са доказани 277. . .

Те не са болни.

Те са. . .  и болни има от тях, има и носители.

Е, колко, колко са болни?

Тези, които са настанени в болница с тежки заболявания, са около 10 души, защото. . .

Десет души са тежко болни. А колко са по-леко болни, но са болни, от тия 277?

По-леко болни, които са изолирани, и всички от тях е прието, че трябва да си стоят вкъщи. . .

Тоест са болни. Значи последно - 277 са болни, доказано болни, от точно това нещо, последно. Картината да изясним.

Ако искаме да приемем, че са болни, има си едно заболяване. . .

Ние не искаме да приемем, но те са или болни, или не.

Едно заболяване си има различни степени на развитие на заболяването.

Аз не ви питам в коя степен са болни, питам ви болни ли са?

Така. Те са носители.

Колко от носителите са болни?

Имаме 10 случая, които са тежко болни.

Тежко, а леко?

Имаме около 100 случая, които са в средно състояние, което е с температура, с усложнения.

Така, а другите, колко от тия 277 са само носители, без да са болни, защото вие въведохте тая скала на обяснения, аз затова ви питам? От 227 колко са, само си го носи, без да е болен?

Не мога да ви кажа точно цифра коя е, защото това е динамично състояние.

Ами, ясно, в някакъв момент е заснето обаче. Как цял свят знаят, пък ние не знаем?

Какво знае цял свят, а ние не знаем. . .

Ами, има таблици излизат, съжалявам, че не извадих подробно. Румъния например прави прогноза, сега ще ви питам за нашата прогноза, 2.5 процента смъртност, в най-черен вариант според тях, 150 хиляди умрели. Това е нещо, за което се готви Румъния. За какво се готви България, на юг от Румъния?

В България в момента имаме два случая, смъртни случая, които са били носители. Но, отново ви казвам, тези две случая имаха доста придружаващи заболявания, тежки други заболявания. Тези заболявания са предпоставката, че когато вирусът дойде и се наслои като допълнително заболяване, като допълнително усложнение, означава, че те са много по-уязвими. В България има два смъртни случая. Не бива. . .

Ама, вижте, човек, който е болен от нещо тежко, наистина е уязвим от всичко.

Така е.

Нали, логично е. Аз се опитвам да изясним вие притеснен ли сте толкова много, колкото е притеснена еврокомисарката по здравеопазване, колкото е притеснена Световната здравна организация?

Естествено, естествено, всички сме притеснени.

Защото се впуснахте да обяснявате тия бяха толкова зле, те, тъй и тъй, щяха да си умрат, аз така го разбирам, от това, дето казвате. И просто се случи, че хванаха тоя грип и от другите болести пак обаче можеше да им се случи.

Естествено, в момента имаме още 4-5 смъртни случая от други инфекция. Например от бактериална пневмония имаме скоро млад човек, който е починал.

Значи това... нищо страшно, това трябва да кажете, нищо страшно.

Но в никакъв случай не бива да подценяваме. Първо, не бива да създаваме излишна тревога. Второ, не бива да подценяваме. Така че. . .

Добре де, ама защо тая от ЕС създава излишна тревога, евро. . .

Ами не мога да кажа. Никой на Запад. ..

Тази Световна здравна организация защо обявява някакви степени страшни на опасност в света?

Никой на Запад не брои болни и не изследва масово своите граждани. Това е поведение, което е свързано с определен брой случаи, когато се говори за предепидемична, епидамична обстановка, поведението е стандартизирано в цял свят.

За колко души ще стигнат Тамифлу и Реленца, за които били осигурени 6 милиона лева, ако пак вярно съм разбрал? Те нищо, че Тамифлу и Реленца щели да дойдат след нова година. Ние нямаме ли някакви резерви в България?

В момента имаме достатъчно разпределени. . .

За колко души може да извади България и да даде веднага Тамифлу и Реленца, ако има такива симптоми, за колко?

За колко души?

Да.

В момента имаме за около 200 хиляди души, които могат да бъдат покрити.

Тогава, ако се окаже прогноза вярна пък за 2 милиона застрашени българи, според една статистика пак европейска, сега ще я намеря. Европейски център за контрол на заболяванията казва, че 2 милиона българи са застрашени, а ние имаме за 200 хиляди.

Два милиона българи биха могли да бъдат застрашени, това е максималната цифра. Както казахте за Румъния, че отчитат прогнози и правят прогнози. . .

. . .че могат да умрат...

Как, че могат да умрат? Не говорете такива неща, моля ви.

Ами така, така казват техните здравни власти. . .

Какво казват, 2.5 процента от заболелите?

2.5, да, казват такава смъртност, която може да достигне до общ брой, в хора, 150 хиляди мъртви, това казвали те. Не знам, аз чета като всички, дето ни слушат, аз чета вестници и се опитвам по този. . .  Вие сте компетентни и се опитвам от вас да разбера каква е истината, сигурно има много лъжи. И сега първото, което ми направи впечатление, като казвате, че имаме за 200 хиляди Тамифлу и сме взели, имаме 6 милиона лева да си купим още. . .

Да, имаме отделени 6 милиона. . .

Шест милиона за колко стига, за колко дози още, грубо?

Това са Тамифлу и Реленца, които ще бъдат разпределени според различно процентно отношение. . .

А общо колко са?

Могат да бъдат покрити още неколкостотин хиляди души с тези 6 милиона. Отделно имаме готовност за допълнително закупуване, и това няма да е след нова година, а ще бъде преди нова година.

И ще дойдат преди нова година?

Ще бъдат купени още преди нова година Тамифлу и Реленца допълнително.

Тоест най-накрая ще имаме за колко хиляди души готовност да посрещнем евентуална епидемия в цялата. . .

С антивирусни препарати ще имаме готовност да посрещнем и 2 милиона души, това, което максимално. . .

Това е много важно да се каже.

. . . максимално може да достигне заболеваемостта в България.

Тоест България се готви за най-лошото, 2 милиона болни от вирусни, евентуално грипни, евентуално новият грип, заболявания. . .

Това е най-тежкият случай, който може да достигне.

И до нова година ще има за всички тях препарат антивирусен, за да се лекуват.

Да, при условие, че имат показания и се наложи да бъдат лекувани всички, които са болни от този вирусен грип, ще има антивирусни препарати, с които да бъдат покрити.

Добре, а кой ще го плаща, защото пък "Новинар" пише 200 лева на семейство, че ще излезе тая работа, да се лекуваш? Когато семейството няма 200 лева, какво прави?

Ще има осигурени от републиканския бюджет за болнични лечебни заведения, както в момента има достатъчно количества антивирусни препарати.

Тоест това ще бъде за сметка на държавата.

В същото време ще има и в аптечна мрежа, което е необходимо.

Който може, да си купи, който не може. . .

Който може да си купи. Както и в момента е имало. . .

Как ще се организира това, по някакъв специален. . . Ако има масова епидемия, какъв е планът, българският - почва да се раздава на хората безплатно, с цел да се ограничи епидемията, или си купува, пък чрез социални служби... или как ще става да се дава, ако такъв масов, на два милиона души трябва да се определи на кой ще го купува, кой ще го плаща, кой безплатно ще го взима? Как изглежда планът?

Това, което е отделено от републиканския бюджет като средства, те са предвидени за болнични и лечебни заведения.

Тоест това ще е безплатно.

Това ще е безплатно.

Има ли клинична пътека грип АH1N1?

Има такава клинична пътека. . . Няма такава клинична пътека, има клинична пътека, която е остри респираторни заболявания по която могат да минават, но не е задължително да бъдат лекувани в болнична обстановка. Могат да бъдат раздадени препарати, които да бъдат използвани и вкъщи.

Тоест ще се раздават, това е важно, което казвате вие.

Една част ще бъдат раздадени, една част ще бъдат и в аптечната мрежа, където хората да могат да си купят.

Е, хубаво, ама вече имаме два района, в които. . . там как се действа, за да обясним на тези хора в Никопол и Търговище, кои от тези си ги взимат без пари Тамифлу и Реленца, а кои си ги купуват?

Ама дайте да се разберем, дайте да се разберем, първо, Тамифлу и Реленца не се използват веднага. Тамифлу и Реленца се използват при клинични показания, когато имаме необходимост от включване на препарат за антивирусно лечение.

Е, нали ние приехме, че всеки, който ни се вижда, че е болен, без да го изследваме, трябва да му даваме.

Ама не съм казал, че трябва да му даваме антивирусни препарати. Трябва да го изолираме, това е първото нещо, което трябва да направим - да го изолираме, да му дадем. . .

Като е изолиран пак ще има нужда да бъде лекуван, нали?

Може да бъде лекуван и с най-обикновени антипиретици, общо укрепващи средства. . .

И така да пребори вируса.

И така да пребори вируса, както повечето хора го преборват.

Така, обаче тези...

Включването на антивирусните препарати става по преценка на лекар. Никой не бива сам да си включва. . .

И като се прецени, как се решава кой ще вади 200 лева, за да вземе за семейството си. . .

Не е 200 лева, това е. . .

За семейство, казвате, едно семейство има. . .

. . . 30 лева струва, 35 лева струва една опаковка. . .

По четири или пет, ако има, дай боже, две деца, като има една баба вкъщи, си е 200 лева. Та кога ще се решава, че даваш 200 лева, кога няма да даваш? Какъв принцип е приело правителството? Някаква граница на бедност, на. . . не знам, трябва да има някакво правило.

Засега принципът е, че, който има показания, ще му бъдат. . .

Без пари.

 . . . без пари. Засега този е принципът.

На всички - богат, беден. Това е важно. А в дългосрочен план?

В дългосрочен план може да се наложи и да се купуват.

Ако не стигнат, макар че вие тук преди малко казахте, че ще стигнат - 2 милиона, ако вземете, да има за 2 милиона души. . .

За момента имаме определени количества болници, предвидили сме 6 милиона, които в съвсем скоро време да купим, още, достатъчно за няколкостотин хиляди, предвиждаме и допълнително пари, които да се включат, за да бъдат купени още количества, също до нова година.

Добре, а защо вчера не отидохте в парламента? Ето, сега наистина трудно, ама стигнахме до картината. Защо не отидохте в парламента вчера, да давате повод и на опозицията да казва, че криете, шикалкавите. Сега обяснихте една картина, че има яснота какво правите.

Абсолютно. Нищо против не съм имал да отида в парламента, това е парламентарна процедура, която е трябвало да се вземе решение да бъда извикан, за да дам обяснения с цифри. . .

Ами, те, вашите хора от ГЕРБ не щели.

Е, не мога да кажа кой е искал, кой не е искал, но за мен не е проблем да отида, да обясня на всеки, на всяко едно ниво. . .

Ето това нещо да кажете, че има 50 хиляди, които са подозирани, че са носители или болни.

Точно така, точно така. Предполага се, че са носители.

Така, 277 сигурни.

Точно така. Това са цифри и аз. . .

И има до края на годината план за 2 милиона души да могат да бъдат посрещнати техни. . . евентуално тяхно разболяване.

Точно така, но Министерство на здравеопазването постоянно го е заявявало това нещо и постоянно сме говорили, постоянно изнасяме данни, постоянно в сайта на министерството се качват всички справки, свързани със заболяването. Освен това миналата седмица отново бях в парламента, точно на тази тема отговарях. Така че няма място за притеснение, няма място за това, че някой крие информация. Напротив, информация има подробна, най-актуална, актуализира се постоянно, но при всички случаи не искаме да се създава излишна паника. При всички случаи искаме да има ред, искаме да има ясни критерии, искаме да се знае какво означава носител, какво означава болен, какво означава включване на антивирусен препарат и кога се включва. Задължително трябва да се има предвид, че антивирусният препарат се включва по преценка на лекар, и това лекарят го включва, когато е сигурен, че има определена развита клинична картина.

А той кога може да е сигурен - само с изследване, което няма да се прави?

Не, точно тези критерии за лечение на грип са дадени и като инструкции към всички общопрактикуващи лекари.

Тоест вие сте дали такива инструкции, има инструкции.

Ние сме дали инструкции и постоянно ги даваме тези инструкции. Това е качено и на сайта на Министерство на здравеопазването.

Инструкцията към общопрактикуващите лекари.

Към общопрактикуващите, към всичките. Това нещо е направено и постоянно се прави.

И. . . добре. Хайде да отидем сега към темата за бюджета. Има ли в момента проблем с плащанията на болници от републиканския бюджет?

Проблем с плащането. . .

Е, то да видим първо тази година бюджетът как е.

Проблем е имало и винаги е имало, има сега и винаги е имало проблем с плащането.

Две цифри четох - 322 милиона дългове на болници, просрочени 52 милиона. И сега аз не мога да разбера, то дълг е това, дето е просрочено, другото не е дълг. . .

Това са текущи задължени, които имат към определени фирми, доставчици и т.н., не са 322, а са около. . . между 270 и 280 милиона. От тях около 52 са просрочените.

Има ли драматичност, хора да не могат да бъдат лекувани? "Новинар" тази седмица - "Пускат лудите на улицата", "Психиатричните болници пред фалит". Става дума за 12-те държавни болници. Такава драма има ли? Или с други групи заболявания, нали, луди, онкологично болни ходят по улиците, не могат да се лекуват. . .

Нека да не ги наричаме луди, да ги наричаме психично болни.

Добре, психично болни.

Това са терминологии, които е важно да бъдат уточнявани. Има недостиг на средства в определени групи лечебни заведения. Това са психиатрични болници, това са недостиг на средства за лечение на болни по отношение на хемодиализа, недостиг на средства има по отношение на спешните центрове за гориво. Но това са текущи задължения, които не са просрочени. В момента поради недостиг на средства, поради много сериозен бюджетен дефицит ние като министерство, като ведомство също изпитваме затруднение. Това, което е необходимо, предвидено до края на годината, го получаваме с известни забавени темпове, тъй като има. . .

Въпросът е как ще се отрази това на болниците, ще има ли драматично. . . заглавието "Пускат. . . както вие подчертавате, психичноболните на улицата" наистина да се осъществи, хората да няма къде да лежат в болници, защото ще ги затворят?

Ако ние не осигурим средствата, които са предвидени до края на годината, има такава опасност. Ако ги осигурим тези средства. . .

Министър на здравеопазването в българското правителство и терминът ако. . . аз ви питам осигурихте ли ги или не?

Точно това ви казвам, че с известни забавяния ги осигуряваме тези средства. Може да е ден за ден да ги получаваме, но ги получаваме.

Тоест не е вярно, че ще бъдат затворени болници или ограничен приемът в болници, заради липса на пари?

Тоест имаме затруднения, но няма да се стигне до там да бъдат затваряни болници. . .

Вие си ги решавате тези затруднения.

Засега тези проблеми ги преодоляваме. Няма такава опасност, да бъдат затворени болници, да бъдат пуснати на улицата болни, да не може да приемат спешно болни, да няма гориво за линейки. На този етап успяваме да се справим, но имаме трудности. Ето, това искам да ви кажа.

Добре, при положение че е имало 420 милиона резерв на здравната каса, който щял да стане 620 милиона, пак, ако вярно се предава във вестниците, тези пари. . . а отделно вие се чудите откъде да намерите пари за гориво за линейки, ами, не е ли разумно да бъдат извадени тези пари от резервите. И след като те са събрани със здравните вноски, нали, щом са на здравната каса, на българите, да си се харчат за здраве. Аз не съм си плащал здравната вноска, за да поддържам общото бюджетно състояние на държавата, аз съм си плащал, за да дойде линейката веднага, без министърът на здравеопазването да се тревожи дали ще има бензин.

Да, но вие нямате точна информация по отношение на това как се разпределени средствата, защото за тези пари, за които говорите, за линейка или за държавни психиатрични болници, или за болни, за хемодиализа или за лекарства за онкоболни, това не са здравноосигурителни. . .

Те идват през бюджета, добре.

Те идват през бюджета, чрез данъци.

Ами хубаво, тогава тези пари да ги използват за изследванията ми.

Кои пари?

Тези, дето са сложени кой знае защо в резерва на здравната каса, след като аз съм  си плащал вноските.

Ето това е една от големите измами, които са извършвани досега, че има такива резерви, че съществуват такива пари, а те биха могли да бъдат използвани за здравноосигурителни плащания. Това е една измама, която досега се е тиражирала масово, години наред. Точно тези пари. . .

Пари няма.

Тези пари до голяма степен са били виртуални. Защо? Нека да обясня какво. . .

Как, на мен ми ги взимат всеки месец абсолютно реално.

Слушайте да ви обясня колко е реално. Това, че в момента здравноосигурителните вноски са от порядъка на милиард и половина, тези, които постъпват като здравноосигурителни вноски. Касата е предвидено да получи до края на тази година около 2.1 милиарда лева, т.е. около 600 милиона би трябвало да получи още от трансфери от републиканския бюджет. Тези трансфери обаче явно не са били превеждани и затова действителните пари, на които е разчитала касата, се оказва, че са здравноосигурителните вноски, т.е.. . .

Ама тези трансфери са пак за здравни вноски на хора, които държавата е казала, че ще им ги плаща, на деца например.

Да, но не ги е плащала достатъчно, и това се оказа, за което ви казвам, една измама. И защото този бюджет на Националната здравноосигурителна каса е част от консолидирания държавен бюджет, тоест всички тези трансфери, всички тези така наречени резерви, за които говорите, които съществуват, се оказва, че те са попълвали консолидирания държавен бюджет и са поддържали бюджетното салдо на държавата. Разбирате ли къде са били използвани тези пари? И затова не можело да бъдат взети. . .

Тоест пари няма.

Не можело да бъдат взети и да бъдат изразходвани за здравноосигурителни плащания.

Подкрепяте ли искането за оставка на ръководството на здравната каса?

Не искате ли още малко за пари да поговорим?

Не, не, ще говорим, аз по пътя, че я споменахте касата. Вчера от ГЕРБ има такава политическа позиция, смятате ли, че това е необходимо?

Вижте, нормално е, когато има смяна на едно правителство, когато има смяна на една власт с друга, нормалното поведение би било да се подадат оставки, тъй като това са органи на управление на една институция, която е обществена по принцип, но се оказа, че не е толкова обществена и винаги не е била обществена, а е имала държавно представителство много сериозно. Затова е нормално да се подадат оставки и самото общо събрание на касата пък да прецени от тези оставки на кого да приеме, на кого да не приеме. Да се прецени кой би могъл да продължи да работи, кой би могъл да остане или пък да си отиде и да бъде заменен с друг.

Добре, ясна позиция. . .

Така че това е нормална позиция, нормално политическо поведение в случая.

Още за парите за догодина. Те ще са с 10 процента по-малко от тази, така ли или. . .

Тази година още не е ясна, тя е несъстояла се финансова година. Оказва се, че заради този бюджетен дефицит, който е в порядъка на може би 6 милиарда по-малко, отколкото са били предвидени, ние сега сме затруднени и изпадаме в тежко финансово състояние и ни е трудно да плащаме всичко това, което е предвидено да края на годината.

Т.е. ще бъдат. . .

До средата на годината са предвиждани едни растежи на брутния вътрешен продукт, икономически растеж, влизане на повече средства в системата, по-голяма събираемост, правени са разходи на тази база и всъщност след август-септември се оказа, че не е така. Имаме икономически спад, имаме по-ниска събираемост и оттук. . .

Т.е. те ще са 10 процента по-малко спрямо предвиденото за тази, това е по-вярно да се каже, нали?

Точно така, точно, да.

И вие сега трябва да затваряте болници следващата година и обявявате, че ще го направите?

Защо?

Така, това беше посланието от пресконференция, която дадохте, 80 болници. . .

Ама, то не е така просто казано - трябва да затваряме болници. Това е много сложен въпрос, който е натрупан с години наред, може би повече от 20 години.

... те понеже на две години ги сменят министрите на здравеопазването, аз съм говорил с поне 10 през последните години, които всички те така почват, че е сложен въпрос, и най-накрая не може, се оказва, че не може да ги затворят.

Да, и това е много тежкият въпрос - как да бъде реорганизирана, преструктурирана болничната помощ.

Ама и вие се хванахте с малките болници. Аз говорих, казаха ми, може би не е вярно, че тия малките там, Кула, Трън, всичките се ги спрягат, все с тях почват и свършват, че ще ги затварят, всъщност харчат най-малко, те харчат 10-тина процента, да кажем, бюджет.

Защо смятате, че аз съм се хванал с тях?

Защото за тях се говореше през седмицата.

Ами, за тях се говореше, защото те сами затварят в момента, защото нямат достатъчно средства да могат да съществуват сами. И затова се случва, че те сами затварят и аз просто го потвърждавам, че това се случва.

Да, и тия от Трън, примерно, то ни път има там, къде ще ходят?

Ами, тази болница, която съществува в Трън, е обслужвала население малко над 5 хиляди души.

Хора са, нали? А пътищата знаете как изглеждат?

Добре, а как, как да бъде, как да работи тази болница при условие, че тя няма кадри?

А къде да идат тия 5 хиляди души да се лекуват, като падне големият сняг и министърът на регионалното развитие каже, че няма пари да се чистят пътищата?

Първо, нека да си отговорим на въпроса - какво ще правят в тази болница при условие, че няма лекари и медицински сестри вътре? Можете ли да ми отговорите на тоя въпрос? Естествено, четакава болница не може да съществува.

Вие какъв принцип ще приемете пак? Какво ще е правилото, как ще се реши кои болници остават, кои ще се затварят?

Няма такова правило и такъв принцип. Това, което искаме да въведем. . .

Това значи да се затваря безпринципно?

Точно така. Не искаме да се случи, искаме да въведем критерии какво означава да работи една болница.

Кой ще е критерият?

Критериите, основните критерии ще бъдат дали тази болница има достатъчно кадри, дали има специалисти, дали. . . това е първи критерий. Вторият критерий дали е достатъчно добре оборудвана със съответната апаратура, която отговаря на определени стандарти. Т.е. ние искаме да се придържаме към медицински стандарти, за да може да съществува една болница. А медицинският стандарт включва кадри, включва оборудване, включва ресурс със средства, които трябва да бъдат един минимум от изследвания, които трябва да бъдат, минимум лечебни процедури, които трябва да бъдат направени, и то съвременни.

Т.е. България ще тръгне на централизация на болничната си мрежа всъщност, защото това, което вие описвате, очевидно е, че Трънската болница няма да може да постига стандарта на една столична болница, която обаче харчи сто пъти по бюджета на трънската?

Искаме да тръгнем не по пътя на национализация, а по пътя на стандартизация на болниците. Т.е. да бъдат стандартизирани, да се знае, че когато един болен стигне до определена болница, ще му бъде помогнато. А защо говорим за тези малки болници? Защото много често, когато се влезе в тях, там не се оказва достатъчно квалифицирана помощ, налага се те да бъдат изписани, да отидат в следващото ниво болница, където има достатъчно възможности те да бъдат лекувани. И се получава едно забавяне във времето първо, за лечението, второ, излишен, макар и малък, разход се прави в тази малка болница и няма достатъчно добри кадри, които да могат да поемат този пациент. Затова искаме да избегнем това постъпване на различни нива на болнично лечение. Т.е. да направим ешелонизиране, един болен с определено заболяване може да бъде лекуван ето в тази болница.

Кога ще се ешелонизира българското здравеопазване?

Това ще става през 2010 г.

2010 г. ще ясна картата, здравната карта на България?

Това ще се случва през цялата 2010 г., ще се определят стандартите, те между другото много, почти са готови и до края на годината ще влязат всички основни стандарти, по които могат да се, по които могат да се определят кои болници с какво лечение ще могат да се занимават. И това ще е причината те, това, което искаме да се случи заради по-малкото пари в бюджета, предимно за болници, искаме да се случи така, че тези болници, които са стандартизирани, които имат определени възможности да лекуват дадени заболявания, да получат пари, а тези, които нямат, да не получават и да не сключват договори.

Сега, проблемът е начинът, по който се получават парите в България по така наречените клинични пътеки, където вие сам май сте цитиран някъде да казвате, че 30 процента от хоспитализациите са фалшиви. Те са фалшиви по основна причина, че ти си болен от нещо, дето го няма в пътеката, и те те натамънват, че си болен по него, или пък си болен от нещо, дето по пътеката се плаща малко за него, и затова лекарите излъгват, и болницата излъгва, че си болен от друго, дето ще вземат повече пари, за да могат да покрият истинският си разход, или се налага, примерно, да те оперират и трябва да оперират два органа, обаче няма такава пътека, и затова те те пишат, че са те оперирали през две седмици два пъти. Е това са лъжите на лекарите, за да изкарват парите, с които се финансират болниците. Вие ще смените ли тая система?

Донякъде, донякъде имате основание. Наистина, когато казваме фалшива хоспитализация, това е малко по-груб термин наистина, но има такива излишни хоспитализации. Първо, има фалшиви хоспитализации, когато се приемат болни, които нямат нужда от болнично лечение, а могат да бъдат лекувани и извън болница. Това е единият вид фалшива хоспитализация. Другият вид фалшива хоспитализация, за която говорите, тя е изкривяване на хоспитализацията, изкривяване на статистиката на заболеваемост, когато приемаш по една клинична пътека, а той е болен по друга, или защото я няма, или защото е ниско платена. Ето тези натрупани с годините проблеми сега ще се опитваме да регулираме и да създаваме няколко механизма, по които да ги. .

Диагностично свързани групи?

Диагностично свързаните групи е една цел, която искаме да си поставим и да постигнем като резултат. Но тъй като парите в момента са жестоко по-малки за болнична помощ, ще се опитаме да направим едни сравнително адекватни цени на клиничните пътеки, защото около 200 клинични пътеки от 300 са недофинансирани. Т.е. да вдигнем до известна степен цената на тези 200 клинични пътеки, да стане по-висока. . .

То не трябва да стане по-висока, тя трябва да стане колкото е, иначе хората ще продължават да лъжат в болниците, всички вкупом.

Това е едната, единият механизъм, точно така, по този начин, за да не лъжат, ще трябва да имаме реална цена на пътеката. Когато се опитаме и направим реалната цена на пътеката пък, ще кажем - имате, поради рестрикциите в бюджета, и ще искаме да наложим едни делегирани бюджети на базата на това какъв потенциал има болницата. И този момент е много важен. . .

Ще остане ли доплащане от хората в болниците. . .

Вдигаме, вдигаме цената на клиничната пътека, но намаляваме броя на хоспитализирани. Т.е. реално когато един е постъпил човек, да бъде лекуван, а не да се стига до фалшиви хоспитализации. Това е един много труден момент, който се опитваме да решим по този начин - намаляваме обемите, вдигаме цената на клиничната пътека и се опитваме да бъдат реално приетите, т.е. хоспитализираните. . .

Ще трябва ли догодина българинът като се лекува, да ходи, да дава пари допълнително, на  ръка?

Вие как мислите, досега дали е давал?

Мисля, че е давал.

Давал е, да.

А вие как мислите, на вас даваха ли като доктор?

На мен като доктор, аз никога не съм искал да ми дават пари.

Не, той никой не иска, но то като виждащ, че няма как, и даваш.

Аз това ви казвам, че никога не съм искал да ми дават пари, когато съм лекувал болни. Така че за догодина, за 2010 г. има определени неща, които не се включват в клиничната пътека като цена. Те и сега съществува този вид доплащане, сега съществува. Това, което ние искаме да направим за 2010 г., е да го регламентираме и да кажем - ето, Националната здравноосигурителна каса не плаща тези, тези и тези позиции, т.е. има си една Наредба за достъп, в която се казва, че това трябва да се плати, има консумативи, материали, които не се плащат от касата. Те са ясни, искаме да ги направим като един ясен списък. . .

Ценоразпис.

. . .ценоразпис и да се каже - ето, това ще плащате.

И хората ще знаят, като влизаш. . .

Като влизат, те трябва да го знаят, защото и сега се плаща, но много от тях не го знаят. Искаме да направим регламентирани и да ги стимулираме да могат да започнат да се осигуряват допълнително, доброволно. Т.е. не е задължително да плащат от джоба си, а чрез допълнителни доброволни здравни осигуровки да бъдат направени. . .

Накрая, понеже времето напредна, а е ключов въпрос за вашата визия как ще подредите здравната система, четох, че от 2011 г. имате намерение да има задължителни допълнителни здравни фондове. Вярно съм ви разбрал, нали?

Не здравни фондове, а здравни осигуровки.

Здравни осигуровки, да, и те да бъдат задължителни допълнителни?

Това е един много важен момент.

Как ще наредите обаче? Здравната каса ще бъде една и основна, и те ще надграждат, или за всички каси, включително и здравната, ще бъдат пуснати да се съревновават на здравния пазар?

Може би трябва да почнем от това защо е необходимо да има допълнително задължително. Защото парите в момента не стигат, системата е недофинансирана, здравната вноска досега е била реално 6 процента, т.е. влизали са 6 процента. От 2009 г. са 8 процента, но тия 2 процента не са били включени. Сега да речем, че ще бъдат включени и тези проценти, но те пак не са достатъчни, защото като абсолютни стойности това са ниски, ниски приходи. Не можем да имаме претенции, както говорехте преди малко за европейски стандарти, за световни стандарти, за качество на лечение с ниски цени, това няма как да се случи. Затова в системата трябва да влязат повече пари.

По това спор няма. Въпросът е как? Предните министри затова не успяха да направят, защото толкова интереси се съревновават. . .

Ей тука, вижте, вижте, напротив, това казвате, сега казваме, че спор няма, но досега винаги се е спорило - стигат ли парите или не стигат. Това, което аз за първи път искам да кажа ясно и категорично, никой министър досега не го е твърдял категорично, че парите не достигат. Това, което аз искам да кажа, че парите не достигат и всички, цялото общество да е наясно защо не достигат и защо искаме още допълнително здравноосигурителни вноски.

Здравната каса ще бъде основна с допълнителни фондове, които ще са задължителни, и най-накрая ще има и доброволни - това е вашата система?

Моята, моето лично мнение, моята позиция лична е тази, че Националната здравноосигурителна каса трябва да си остане с един основен пакет.

Кога ще ясна политическата позиция на партия ГЕРБ?

И след това, след това да имаме допълнително задължително здравно осигуряване върху всички тези доплащания, за които да говорим, за да не се налага хората да бъдат, да бъдат принуждавани по някакъв друг начин да плащат, а да си плащат чрез здравни вноски и да не бъдат изнудвани, да не бъдат унижавани, да не се чувстват ощетени по някакъв начин, а да е ясно, че си плащаш здравни вноски и си получават лечението. Оттам нататък нека да има и допълнително доброволно, което да е за определени екстри. . .

Вече който има повече възможности.

Но 8 процента, 8 процента в здравната каса, още между 2 и 4 процента допълнително задължително здравно осигуряване и оттам нататък доброволно здравно осигуряване - това са моите лични предпочитания и ще настоявам като политическа позиция да се мине в тази посока.

Ясна визия. Да се разберем за лекарствата. До края на годината още веднъж  да дойдете и да говорим за лекарствената политика на правителството, за спешната помощ също, сега нямахме време.

Спешната помощ е много важна при това преструктуриране, което искаме да направим. Искаме да засилим категорично спешната помощ. . .

Обаче, понеже има и други бюджети, ето сега ще започваме един дебат голям, нека се разберем така. . .

Специално за спешната помощ предвиждаме повече средства

. . .да дойдете за спешна и лекарствена

Спешна и лекарствена - с удоволствие, това е част. .

Ще дойдете, че сега грипът ни изяде времето. .

Нека, още веднъж веднъж ви казвам за грипа - нека не създаваме излишно напрежение, да бъде достатъчно внимателни, да бъдем, да имаме готовност и да не говорим със цифри, които да стряскат, нека медицинската преценка е основна и водеща, и тези мероприятия, тези инструкции, които се дават по изпълнение на профилактика, на епидемична обстановка, на превенция на заболяването, те да бъдат водещи, а не да говорим със цифри, които предизвикват някакво напрежение. Има си определени цифри, стандарти, които са важни, и се изпълняват като, като. .

Да ги повторим тези, дето казахте, 277 доказано болни, още 50 хиляди в България са със съмнение, че са носители или болни от новия грипен вирус.

Предполага се, че са носители на вируса. . . точно така.