Кулинари от 25 училища в страната ще мерят сили в Добрич
Кулинари от 25 училища в страната ще мерят сили в Добрич / Валентина Добринчева

Тридневно национално кулинарно състезание се открива в Добрич. В него ще се включат над 100 ученици от 25 професионални гимназии по туризъм в страната. Ще ги оценява международно жури от професионалисти от Италия, Румъния, Мексико и Испания.

Домакини на проявата са Висше училище "Международен колеж" и Кулинарна академия HRC. Демонстрациите започват в 17.00 ч. на сцената на Драматичен театър "Й. Йовков". Утре от 9.00 ч. е същинската състезателна част, която ще тече паралелно в театъра и в колежа до 18.00 ч. В 14.00 ще се проведе Кръгла маса по проблемите на професионалното образование в областта на туризма - в зала 203 на Висшето училище.

Награждаването на победителите в кулинарното състезание е в неделя - 1 ноември, от 10.00 ч. - на сцената на драматичния театър.

Националното кулинарно състезание се провежда за 13 пореден път, но вече в различен формат. Младите готвачи ще работят в професионална и модерна среда, единствена на Балканския полуостров, която им предоставя Кулинарната академия в Добрич. Барманите и сервитьорите ще се представят в специално оборудваната сцена на театъра.

Организатори на събитието са Евро-Ток България и Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство. Гости ще бъдат Роберто дал Сено - топ готвач от Италия и председателят на Евро-Ток Румъния - Димитру Буртеа.