Производството на кочове в България не е достатъчно за популация
Производството на кочове в България не е достатъчно за популация / netinfo

"Производството на кочове в България е нулево.От началото на годината в страната са произведени едва 403 броя, а за добра популация са необходими не по-малко от 25 хиляди. Тревожните данни обяви председателят на Националния съюз на зоонженерите в България доц. доктор Димитър Панайотов. Той присъства на семинар на тема „Проблеми на селекционната дейност в животновъдството.

По думите на доцент Панайотов целта на селекционната дейност в животновъдството е генетично осъвършенстване на породите, повишаване на икономическата ефективност от тяхното отглеждане, както и запазване на единството и целостта на породите.

„За тази цел обаче е необходимо селекцията да се извършва от една-единствена асоциация за всяка порода”, каза още доц.Панайотов.Той допълни, че организацията на селекционната дейност в България е неефективна и и доказателство за това е липсата на резултати.

На семинара на животновъдите в Тракийския университет присъстваха председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов и председателят на Браншовия съюз на животновъдите Динко Господинов.