Закриват три болници, а 80 ще бъдат преструктурирани
Закриват три болници, а 80 ще бъдат преструктурирани / cнимка: Sofia Photo Agency
Закриват три болници, а 80 ще бъдат преструктурирани
22970
Закриват три болници, а 80 ще бъдат преструктурирани
  • Закриват три болници, а 80 ще бъдат преструктурирани

Около 80 болници в страната ще бъдат преструктурирани само до средата на следващата година. Това съобщи здравният министър Божидар Нанев. Болниците в Трън, Кула и Радомир са фалирали и ще бъдат закрити, каза още той. Нанев обясни, че за следващата година бюджетът за здравеопазване ще бъде намален с около 450 млн. лева.

Около 220 млн. лева по-малко ще са парите за болничната помощ през следващата година. „Искам да призная, че сме изправени пред изключително трудни условия, и в тези трудни условия да извършим реформи, защото няма пари", каза Нанев. Според здравния министър тези пари могат да се компенсират, ако се спрат течовете на пари в болниците. Според него в момента има лечебни заведения, в които се приемат пациенти за болести, за които съответната болница няма специалист. От следващата година отделение, в което няма специалист на пълен работен ден, ще бъде закрито или преструктурирано. Според здравния министър подобни отделения има в около 100 болници в страната.

От 2010 г. болниците ще работят с делегирани бюджети. В момента дълговете на лечебните заведения са в размер на 52 млн. лв., като по-голяма част от тях няма да бъдат покрити, обясни още министър Нанев.

Според него парите за лекарства за онкоболните за следващата година са на критичния минимум. „Лекарствата за онкоболните за съжаление не можем да ги увеличим. Това, което можахме да направим, е да ги запазим", уточни Нанев.

Министърът изрази надежда в средата на годината да се увеличат парите за здравеопазване. Според предложения бюджет парите за лекарства, заплащани от Националната здравна каса ще бъдат с 10 млн. лв. по-малко. Освен това държавата ще заплати 5 млн. лв. по-малко за специализации на здравни кадри. Същевременно здравният министър призна, че в България има сериозен недостиг на лекари в определени сфери.