Майката на Кортеза била на „сватбата й, но излъгала социалните
Майката на Кортеза била на „сватбата й, но излъгала социалните / снимки: Дарик - Сливен

Майката на 11-годишната Кортеза е била на сватбата й и излъга социалните служби, полицията и медиите, че била в Испания, научи Дарик. Със същата информация разполага и Отдела за закрила на детето в Сливен. Началникът на отдела Снежана Кръстева заяви пред Дарик, че ще бъде допълнително сезирана прокуратурата за това, че малолетната Кортеза е влязла в съжителство и се е съвокуплявала с 19-годишния Желязко със знанието и дори съгласието на майка си Райна и баща си Михаил.

„Ние досега обвинявахме майката, че е изоставила детето си без надзор и отишла в Испания, а се оказва, че всичко това е ставало с тяхно знание. Всички ние бяхме излъгани от поредния ромски пазарлък", коментира Кръстева.

Майката на Кортеза била на сватбата" й но излъгала социалните
netinfo

Вчера ромите от квартал „Надежда" спретнаха нещо като протест пред областната болница в Сливен и искаха да приберат Кортеза и бебето, което тя роди на 22 октомври, след като постъпи в болницата направо от традиционна циганска сватба.

Прокуратурата в Сливен се самосезира и започна проверка срещу 19-годишния баща на бебето, заради това, че е извършил съвкупление с малолетна. Преписката е пристигнала днес в полицията и е започнало разследване. В полицейския участък на ромския квартал „Надежда" вчера сутринта бяха разпитани майката и свекървата на Кортеза и бащата на новородената Виолета Желязко, всички са дали писмени обяснения.

Майката на Кортеза била на сватбата" й но излъгала социалните
netinfo

През това време цялата група си изсипа пред сградата на Отдела за закрила на детето и там Райна подписа декларация, че ще се грижи за детето си и новороденото. Тя обаче бе „метнала" всички институции, че се е прибрала предната вечер от Испания със самолет, вероятно от страх, че ще бъде подведена под отговорност.

През цялото време ромите обясняваха как техните традиции повелявали да си взимат девствени булки и задължително да се женят за тях. Роднините на всеослушание разправяха, че Кортеза, която ще навърши 12 години на 14 декември, забременяла веднага след дефлорацията. Някои от тях се ровили в интернет и открили информация за 5-годишно момиче, което родило в Латинска Америка.

Кортеза е най-малката майка, родила в областната болница в Сливен, а 177 непълнолетни са родили там от началото на годината.

Още новини от Сливен