Проект за опазване на лешоядите в Източни Родопи представи днес БДЗП
Проект за опазване на лешоядите в Източни Родопи представи днес БДЗП / netinfo

Целите и дейностите по проект "Опазване на лешоядите в Източните Родопи" представи днес управителят на Природозащитен център "Източни Родопи" Марин Куртев. Организацията е една от четирите неправителствени структури в България спечелили финансиране по ОП "Околна среда 2007-2013 г." Проектът е с продължителност 18 месеца. 96 570 лв. е стойността му, като националното съфинансиране е в размер на 14 250 лв., а участието на Българското дружество за защита на птиците- 1 570 лв. По този начин за първи път българският данакоплатен има участие в опазването на лешоядите, коментира на пресконференцията в РИОСВ-Хасково Марин Куртев. 48 са двойките белоглави лешояди в двете колонии в Източните Родопи- Студен кладенец и Маджарово, които са и единствените подобни. Миналата година двойките птици са били 43.

Основната цел на представения днес проект е опазването на дивите популации на белоглавия, египетския и черния лешояд в Източните Родопи.

Опръстеняване и маркиране на птиците, кръвен, бактериален и генетичен анализ за изследване на евентуални отравяния и превантивни мерки срещу отравянето на птиците, са част от предвидените дейности. Информационна кампания, издаване на книга, организиране на туристическия поток, предвижда още разработката.

Закупуването на специален автомобил за наблюдение на двете колонии и раздаване на каракачански кучета за ограничаване вредата от вълците, както и различни анализи на лешоядите за превенция на отравянията, включват дейностите по проекта. От БДЗП и Природозащитния център ще подготвят и анализ на европейското и българското законодателство с предложения за промени във ветеринарния закон.