Наказват игумена на Троянския манастир за дискриминация?
Наказват игумена на Троянския манастир за дискриминация? / снимка: БГНЕС

Комисията за защита от дискриминация е образувала преписка срещу дискриминационно отношение от страна на игумена на Троянския манастир - Теодосий. Тя е образувана по жалба на 20-годишния Петър Кичашки, който през юни миналата година потърси Дарик, за да разкаже за грубото отношение към него и негови приятели с инвалидни колички от страна на игумена. „Има голяма вероятност комисията да се произнесе в полза на жалбоподателя, тъй като сме събрали солидни доказателства в подкрепа на неговите твърдения", обясни за Дарик докладчикът на преписката Анели Чобанова. Тя уточни, че институцията ще излезе с решение до края на годината. Според Чобанова на игумена ще бъде наложена глоба за дискриминационно отношение от 250 лева. В случай, че отново бъде уличен в подобна проява, може да понесе санкция от 2 хил. до 5 хил. лева. Дали да бъде отстранен от поста си обаче може да реши само Светият синод, обясни Анели Чобанова.

Троянският игумен беше обвинен в грубо отношение към група туристи-инвалиди от Холандия и България, отишли на посещение в Троянския манастир. Случката се разигра през лятото на миналата година. За нея сигнализира единият от потърпевшите - 20-годишният Петър Кичашки от Видин. Тогава той разказа пред Дарик, че игуменът ги е гонил с бастун от обителта, наричал ги е наказани от бога и е им забранил да стъпват в храма.

Няколко месеца по-късно Кичашки е подал жалба в Комисията за защита от дискриминация. Информацията за грубото поведение на игумена потвърдиха и монаси от манастира. Един то тях дори се оплака, че е бил бит от него.

Други новини от Пловдив