Никола Гюзелев получи титлата Доктор хонорис кауза от БАН
Никола Гюзелев получи титлата Доктор хонорис кауза от БАН / cнимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Оперният ас Никола Гюзелев получи днес почетното звание на БАН Доктор хонорис кауза. Церемонията по връчването се състоя в големия салон на БАН, съобщиха от пресцентъра на академията.

Никола Гюзелев е роден в Павликени на 17 август 1936 г. Баща му, Николай Гюзелев, по професия градинар, свирел великолепно на цигулка. Бил е самоук и дори сам си е майсторил инструменти. Майка му, Елисавета, на младини играела в самодейни театри.

През януари 1960 г. му предлагат договор за работа в Берлин и той се подготвя да замине. По това време Гюзелев се среща с Христо Бръмбаров и взима решението да остане в България и да учи пеене при него. Само година и половина по-късно, през юни 1961 г. дебютира в ролята на Тимур в премиерния спектакъл на Турандот. Затова за работата си със своя учител Гюзелев винаги говори с голяма благодарност и любов.

През 1963 г. в ролята на Филип II от Дон Карлос Никола Гюзелев печели Първа награда и Златен медал на II-рия Международен конкурс за млади оперни певци в София. През 1968 г. за пръв път стъпва на сцената на пармския театър "Реджо" и грабва сърцата на публиката. Той изпълнява ролята на Атила от едноименната опера на Верди. Успехът му е колосален. 26 години по-късно през 1994-а отново в Парма Гюзелев получава наградата "Златен Верди", отличие, което той много цени, тъй като малцина в целия свят са удостоени с него.

Никола Гюзелев получи титлата Доктор хонорис кауза от БАН
netinfo

Гюзелев превъплъщава героите си на големите оперни сцени в Европа, Северна и Южна Америка, Япония: "Ла Скала" - Милано, "Реджо" - Парма, "Сан Карло" - Неапол, Арена ди Верона, "Щатеопера" - Виена, "Щатсопера" -Берлин, "Ковънт Гардън" - Лондон, "Гранд Опера" - Париж, "Болшой театър" -Москва, "Метрополитан опера" в Ню Йорк, "Колон" - Буенос Айрес и др. Ученик на световно известния педагог професор Христо Бръмбаров, Гюзелев съчетава основните елементи на българската певческа школа, безупречната техника на италианското белканто и интензитета на славянската емоционалност. Едновременно с това, Гюзелев е и отличен художник, завършил Софийската Художествена Академия и този факт допринася за това да демонстрира универсалната си култура и художественото одухотворяване на над 80 оперни персонажа, оставили своя отпечатък върху историята на най-прочутите оперни и концертни зали по света..

Само Филип II басът пее в 42 постановки по света. Певецът пее в постановки, режисирани от големите творци Лукико Висконти, Юрий Любимов, Борис Покровски, Ото Шенк, Андрей Харковски и др. Никола Ггозелев е един от изтъкнатите вокални педагози. Негови ученици са вече известни оперни изпълнители на световните сцени.