Губят се пари за хора с увреждания заради липсата на регистър
Губят се пари за хора с увреждания заради липсата на регистър / Sofia Photo Agency
Губят се пари за хора с увреждания заради липсата на регистър
22805
Губят се пари за хора с увреждания заради липсата на регистър
  • Губят се пари за хора с увреждания заради липсата на регистър

Липсата на регистър на хората с увреждания води до загуба на голяма част от средствата, заделени за тази социална група в бюджета. Това заяви Павел Савов - един от основателите на новосъздадената Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт за хора в неравностойно положение. По думите му никой в България не може да проследи каква част от тези средства стигат до конкретния бенефициент. Освен за създаването на такъв регистър асоциацията ще се бори още хората с увреждания да имат възможност да спортуват, да излязат от домовете си, да станат конкурентни, креативни и динамични.

Системата за разпределяне на средствата за хора с увреждания е направена така, че да не може да се контролира, заяви още Савов. Той даде и пример до какво води липсата на регистър и как се крадат средства от бюджета: „Това е единственият начин да се види дали например в града X, където е правен проектът, например в него са включени 40 души, пък има 20 души с увреждания. Но това няма как да се провери, това е една каца без дъно, колкото и средства да се налеят в нея, няма как да стигнат".

Друг проблем е, че хората с увреждания много често стават жертва на предизборна кампания, заяви Михаил Главчев - секретар на асоциацията: „В последната предизборна кампания за парламентарните избори наглостта на тогавашното правителство стигна дотам, че излъга тези хора, като съществуващото тогава Министерство на държавната администрация организира държавен централизиран конкурс за младши експерти. Мога да ви кажа, че поне 90% от издържалите конкурса не започнаха работна дейност".

По думите на Савов в момента безработицата в тази социална група е над 95%.