Защо прескачаме в чуждото легло
Защо прескачаме в чуждото легло / снимка: DarikNews

Вероятността по време на една връзка един от партньорите да изневерява е между 40 и 76% , твърди Женевиев Болио-Пелетие, психолог от Университета в Монреал в Канада. "Става въпрос за изненадващо висок процент, а данните показват, че дори в напълно честните брачни връзки, нещата не се развиват по план. Емоционалната връзка, която имаме с други, се моделира спрямо това, което сме получили от родителите по време на детството", твърди Женевиев Болио-Пелетие.

Според психолози хората, които в живота избягват искреното приятелство и здравите сантиментални връзки, най-вероятно са склони към честа смяна на партньора и към изневяра. Това предположение не е научно подплатено и Болио Пелетие иска да го докаже чрез серия изследвания.

Първото изследване е направено между 145 студенти на средна възраст 23 г. Близо 68% от тях възнамерявали да изневерят на партньора, докато 41% вече са го правили много пъти. Ако на страни се остави сексуалното удоволствие, резултатите показват, че изневярата е силно свързана със стила на живот и избягването на близост с партньора.

Второто изследване е сред 270 души на средна възраст 27 г. Близо 54% от тях са се питали дали да "предприемат" изневяра, докато 39% вече са вкусили от "забранения плод". И при това изследване положението е идентично с предишното - хората, които не са склони на близки отношения, са склони на изневяра.

В следващи две изследвания участниците отговорили на въпрос за мотивите за изневяра. Като основна причина най-често те сочат желанието за дистанция от привързаност или отдаденост към партньора, допълва БГНЕС.

По време на проучването Женевиев Болио-Пелетие е открила и кога има психологически момент в изневярата. "Противно на общоприетото мнение, мъжете не са по-склони на изневяра от жените. И едните, и другите, които притежават синдрома на отхвърляне на близостта, без много мислене скачат в чуждото легло", казва Женевиев Болио-Пелетие.