Ако в България бъдат въведени генно-модифицираните култури това ще сложи край на органичното земеделие. Това заяви Пърси Шмайзер по време на посещението си в страната ни. Шмайзер е канадски фермер, който стана известен със спечелването на дело срещу химическия концерн „Монсанто", което продължи цели 10 години. Той допълни, че след въвеждането на генно-модифицирани организми (ГМО) в Канада добивът на соя и рапица, най-разпространените генномодифицирани семена, е спаднал с 15%, хранителните качества на продукцията са намалели с 50%, а химикалите, които са ползвали фермерите са се увеличили от 3-5 пъти. Официално в България няма регистриран земеделски производител, който да произвежда ГМО. Има обаче сигнали за нелегално отглеждане, както и нелегален внос на ГМО семена.
Законът в България свързан с ГМО продукцията е съобразен с изискванията на Европейския съюз, като единственото генетично модифицирано растение, което може да се отглежда е хибрид на царевица - един от тях е на концерна Монсанто - МОN810. През последните години този хибрид е забранен в 7 страни членки на Евросъюза, а от утре започва кампания за забрана и в България. Преди два дни Ирландия забрани отглеждането на всички генномодифицирани храни. Шмайзер обясни как се е стигнало до разпространението на ГМО в Канада през 1996 година: „Беше казано на фермерите, че това ще бъде много по-хранително, с по-малко химикали, с по-голяма продукция, а също така и че ще нахраним гладуващия свят заради по-големите реколти".
Това обаче не се случва и реколтата спада с 15%, а голяма част от органичното земеделие е заразено с ГМО.
„Веднъж въведено ГМО повече не може да има органично земеделие за културите, за които е използвано. Просто то заразява останалата продукция", каза канадският фермер.
В момента в Канада соята и рапицата са само генномодифицирани. През изминалата година беше нанесен и нов удар върху канадските, фермери след като се оказва, че ленът съдържа ГМО и те не могат да изнесат продукцията си към Европа, което е около 80% от реколтата. Шмайзер, заяви че е дошъл в България, за да запознае хората с всички ефекти на генно-модифицираните растения.