Поръчители за заем остават без жилище заради измама
Поръчители за заем остават без жилище заради измама / снимка: Sofia Photo Agency
Измамени поръчители могат да загубят апартаментите си
22631
Измамени поръчители могат да загубят апартаментите си
  • Измамени поръчители могат да загубят апартаментите си

Двама души ще загубят апартаментите си заради два заема, всеки един от тях по около 80 хиляди лева, заедно с лихвите, разказаха самите потърпевши в предаването „Пропаганда" по Дарик. Те са поръчители на заеми към свой приятел - Владимир Коцев. И двамата са сериозно материално затруднени, единият работи като учител, другият - като магазинер. Коцев е подвел своите поръчители, като е представил фалшиви документи за кандидатстване за заем, а единият от договорите е подписан извън банката.

Апартаментите на Владимир Димитров и Анастас Ангелов могат да бъдат отнети след няколко дни. Двамата не могат да върнат парите и имуществото им ще бъде описано. Валентин Коцев е техен бивш колега и приятел и в момента не може да бъде открит. Единият от заемите е изтеглен през 2006 година, а вторият - през 2007 година.

Според съдия-изпълнител Петков случаите на измамени поръчители са изключително много. По думите му ситуациите са две - случай на измама, при който лицето въобще не е ходило в банката, а другият случай е когато лицето съвсем съзнателно решава да помогне на свой приятел. Най-често поръчителствата са между роднини, между приятели, което не се препоръчва от съдя-изпълнителите, и третият случай на поръчителство е между съвсем непознати, но с цел облага.

Петков посъветва хората, изпаднали в ситуация като тази на Димитров и Ангелов, винаги да разговарят със съдия-изпълнителя, тъй като има възможност за разсрочване на дължимото. По думите му най-честите схеми на задлъжняли поръчители са тези на потребителските кредити.

Още подробности чуйте в звуковия файл