Регионален музикално-фолклорен конкурс „Златен славей
Регионален музикално-фолклорен конкурс „Златен славей / netinfo

 

Второто издание на регионалния музикално-фолклорен конкурс „Златен славей" ще се проведе днес в Габрово. Своето участие в него са заявили 258 деца от областта.  И тази година конкурсът има за цел да открие млади таланти с изявени заложби в пеенето на български народни песни. Според регламента, надпреварата ще се проведе в три възрастови групи и три раздела - за индивидуални, за групови изпълнители и за формации представящи възстановки на фолклорни обичаи. Право на участие имат деца от детските градини, училищата, читалищата и от други организации на територията на област Габрово.

Проявата се провежда по инициатива на детски фолклорен ансамбъл „Габровче" с подкрепата на Община Габрово, НЧ „Габрово" и РЕКИЦ „Читалища".  

 Организаторите на проявата се надяват с помощта на „Златен славей" да бъдат съхранени и популяризирани местните фолклорни обичаи, да бъдат издирени млади таланти, както и повече млади хора да бъдат приобщени към традициите на народната песен и фолклорната култура. Конкурсът ще бъде журиран от специалисти в областта на музикалния фолклор и етнографията, а победителите в него ще бъдат поканени за участие в Коледния концерт на ДФА „Габровче" през месец декември.