Младежи призовавт да не караме пияни
Младежи призовавт да не караме пияни / снимка: Иван Стрижлев, Дарик Враца

Кампанията "Европейска нощ без инциденти" ще проведе за втора година сдружение "Отворена младеж". В събота вечерта доброволци на възраст от 18 до 29 години, ще бъдат на входа на клуб „Мастър" във Видин и клуб „Go play!" във Враца и ще насърчават младежите да определят един измежду тях за „избран шофьор".

Последният ще бъде помолен да обещае, че ще остане трезвен през цялата нощ, за да гарантира своята сигурност и тази на приятелите си. Ако той се съгласи да участва, доброволците ще му дадат гривна, като знак за даденото обещание. „Избраният шофьор" ще носи гривна и при напускане на клуба, той може доброволно да се подложи на алко/нарко тест, за да докаже, че е спазил обещанието.

Ако то е спазено, той ще бъде наградена с малки подаръци. Ако не, доброволците ще се опитат да го убедят да остави колата си на паркинг или на приятел, които не е пил. Концепцията на кампанията отново се гради на доброволната воля и свободния избор на младите хора - избор да се забавляват, но и избор да останат живи.

Целта на инициативата е насочване на общественото внимание към проблемите на пътя и насърчаване на младите хора да не комбинират алкохола и шофирането.

От 2003 г. „Европейската нощ без инцидент" се подкрепя и от Европейската комисия. През 2009 г. кампанията ще се проведе във всички 27 страни членки на Европейския съюз.