Безследно изчезнал - Аспарух Бакалов
Безследно изчезнал - Аспарух Бакалов / netinfo
Безследно изчезнал - Аспарух Бакалов
22515
Безследно изчезнал - Аспарух Бакалов
  • Безследно изчезнал - Аспарух Бакалов

След съобщението, че само преди няколко дни е изчезнало 19-годишно момче от Кюстендил, ме потърси Петър Бакалов, баща на изчезналия по идентичен начин 20-годишен Аспарух Петров Бакалов от София. Изчезналият Николай Руменов Георгиев от Кюстендил е на 19 г., телефонът му е изключен и до момента няма никакви следи от него. Майка му Емилия Петрова го чула по телефона за последен път на 7 октомври към 15 ч. Тя била на работа, а той вкъщи и играел на компютърни игри. Последни са го видели съседи от входа да се качва в тъмнозелена кола. Майката е категорична, че не се съмнява в компанията на Николай, с която се движело момчето, отхвърля и версията, че можел да употребява наркотици.

Сред многобройните коментари в DarikNews под тази новина се споменава още един случай, доста нашумял и идентичен по думите на бащата Георги Тумбалов. Дванадесетокласникът Иван Тумбалов от Благоевград изчезна в новогодишната нощ и бе открит 40 дни по-късно мъртъв от родителите си, които организираха собствено издирване.

Според Петър Бакалов необяснимото изчезване без всякаква следа и причина на сина му Аспарух Петров Бакалов на 1 юли 2009 г. доста прилича на тези случаи, както и на ред още изчезвания на млади момчета на подобна възраст. Аспарух е в неизвестност повече от 100 дни. Той е част от полицейските масиви, в които всяка година се записват имената на стотици безследно изчезнали българи.

На 1 юли вечерта Аспарух и майка му затварят ресторант „Горещ тиган" на столичната улица „Сан Стефано" - там Аспарух е главен готвач. Той пали личната си кола и потегля към Волуяк да изпрати приятелката си, която живее там. Това е последният път, в който някой го вижда. По пътя някой му звъни и Аспарух отговаря, че потегля след това към "Люлин". Последният човек, успял да разговаря с него, е майка му - някъде към 23.30 ч. Аспарух й казал, че се прибира.

Една от версиите, по които работи полицията, е негово замесване с продажба на наркотици. От справка на мобилните оператори, изискана от до полицията, става ясно, че фаталното телефонно повикване, както и последните няколко позвънявания на мобилните му телефони, са от предплатена карта, която се е намирала в района на с. Мрамор. По този повод са разпитвани по няколко пъти членовете на местна криминална група, но резултат по тази линия няма.

Само след три-четири дни, на 5 юли 2009 г. в деня на парламентарните избори, бащата, който е таксиметров шофьор, сам открил колата на сина си в столичния квартал „Надежда" пред интернет клуб, с отворена шофьорска врата. Пръстови отпечатъци от дръжките обаче се оказало невъзможно да се снемат от полицията, тъй като и двете дръжки се оказали намазани с мазна течност. 

Бащата Петър Бакалов споделя, че знае за още три случая на изчезнали млади момчета точно на такава възраст - между 17 и 20 години в района на столицата - от Доброславци, от „Горубляне" и Мировяне, и това го навежда на съмнения за организиран канал за органи.

Ето как е станало изчезването на Аспарух Бакалов по разказа на баща му Петър Бакалов:

Казвам се Петър Бакалов от София.

Разкажете ни какво се случи с вашия син, кога изчезна?

На 2 юли тази година към 09.00 часа се прибирам от Турция, бях на почивка, и към 12.30 часа майката на сина, с която сме разведени, ми се обади спешно да отида в ресторанта, където работят със сина ми. Това е ресторантът „Горещ титан" на ул. „Сан Стефано". Хванах такси и бързо пристигнахме в ресторанта, където тя ни съобщи, че синът ми го няма и бързо да отида и да пусна жалба за безследно изчезване. Отидох в СДВР към 15.30 часа на 2 юли, подадох необходимата жалба - сигнал за изчезване на сина ми заедно с неговата лична кола. По сведения на бившата ми съпруга са затворили ресторанта на 1 юли към 22.30 часа и той е тръгнал с личната си кола да изпрати приятелката си, която живее във Волуяк. По време на пътуването във Волуяк, приятелката му твърди, че е звъннал телефонът му и той е казал: „Оставям Криси и идвам в „Люлин". В 23.35 за последно майка му се е свързала с него и той й е казал: „Мамо, прибирам се". И от 23.35 часа на 1 юли 2009 година до ден днешен нямаме ни вест за неговото изчезване. И двата му телефона са изключени още от нощта. Майка му го е чакала да се прибере сутринта, ако е бил на дискотека или някъде с приятели, но нито на сутринта се е прибрал вкъщи, нито е отишъл на работа. Няма никаква информация нито от приятели, нито от никой.

Къде се разследва случаят.

Сигналът е подаден в СДВР, дознателят по делото е Крумов.

Полицията какво казва - има ли някакви резултати, някакви версии?

Полицията казва, че работят и не дават никакво обяснение.

Говори ли ви нещо „Люлин"? При кого може да е тръгнал в „Люлин"?

Той има приятели там и доколкото знам те са привикани и разпитани от полицията, но явно не са дали никакви показания.

Не знаете дали той е тръгнал към тях, така ли?

Да, може да е към някой друг.

Вие, знаете ли синът ви да е бил замесен с нещо, което би могло да причини отвличането му, например наркотици или други неща?

Това е една от версиите, по които работи полицията, но не беше доказано. Преди да се преместят в София те живееха с майка си в къщата на дядо му, на бащата на майката, в Мрамор. Там имаше някаква такава криминална група, за които бяха посочени адреси, къде живеят. Доколкото знам полицията ги беше привикала всичките на разпит, даже някои от тях по два-три пъти.

Възможно ли е да е бил замесен и да е отказал някаква поръчка или да е опитвал да се измъкне от тази организация?

Не е споделял с мен нито с майка си.

Не знаете какво са казали в показанията?

Не.

Каква кола е карал в нощта на изчезването му, вие, открихте ли я?

„Фият Брава", двувратка. Колата я открих в деня на изборите, 5 юли в кв. „Надежда" пред един интернет клуб.

Вие, я открихте, така ли?

Аз лично. Колата беше отворена, вътре е скъпа апаратура, която не беше пипана. Направи ми впечатление, че дръжките и на двете врати бяха залети с мазна течност, евентуално да не могат да се свалят отпечатъци. Полицията дойде с лаборатория, четири часа сваляха отпечатъци, но какво са намерили не знам.

Вие, имате ли ваши предположения какво би могло да се е случило?

Не, той не е споделял нито с мен, нито с майка му. Тя твърди за някакви пари да е дължал.

Да е получавал някакви заплахи?

Не.

Известно ли ви е дали има и други случаи на изчезнали по този начин млади момчета?

Известно ми е. Това може би е станало практика в България. Едната му баба скоро лежа в болница и там се запознала с мъж, който се оказал вуйчо на друго изчезнало 17-годишно момче от „Горубляне", отишло на училище на 21 юни и след училище не се е прибрало.

Не е намерено?

Не е намерено. Доколкото знам родителите са отишли с другото дете да живеят в Италия и са оставили вуйчото тук да следи развитието на техния случай. Приятелката на сина ми е разбрала, че скоро време са изчезнали едно момче от Доброславци и едно момче от Мировяне.

Пак на такава младежка възраст?

На такава младежка възраст.

Как си обяснявате, имате ли свое предположение какво би могло да е?

Вече човек, като се минат 100 дни, си мисли най-лошото.

Някакво ваше разследване дали си провеждате по случая, какво се е случило с вашия син?

Не стигам доникъде, защото всички приятели, които аз познавам казват: „Не знаем нищо" и всеки отрича да знае нещо. Интересното е друго, че той беше с два телефона, два номера. Единият му номер го бяхме активирали на третия или четвъртия ден след неговото изчезване, понеже титуляр на номера е баба му. Жената с личната си карта отиде при оператора и каза: „Откраднаха ми телефона, искам да ми възстановите същия номер". Дадоха и сим карта със същия номер. Той е включен от третия-четвъртия ден от неговото изчезване и никой не го търси, никой не звънни на този телефон. Как не се излъга някой приятел да каже, както вие имате тук два телефона, представете си никой да не ви търси. Как всички разбраха, че е изчезнал - това е много интересно? Всеки отрича, че знае нещо, включително и неговата приятелка.

Дали би могло да става дума за канал за трафик на органи?

Имам такова съмнение, защото все млади хора изчезват - на 17, 20, 22 години. Това момче в Кюстендил, не знам, май и той е на такава възраст. Доколкото съм чувал от приятели, които имат интернет, има някакъв сайт за изчезнали. Казват, че за четири години над 800 човека са изчезнали.

Само в този сайта записани?

Да.

Как се казва синът ви и на колко години е?

Синът ми се казва Аспарух Петров Бакалов, на 20 години.

Повече от 800 са изчезналите българи на територията на цялата страна, които се издирват от МВР. Това призна преди две години тогавашното ръководство на МВР. Сега тази цифра е надхвърлила 1000. Тези хора се водят безследно изчезнали и МВР използва целия си ресурс, за да ги открие. По случаите са сформирани екипи от оперативни работници, дознател и прокурор. Така част от изчезналите са открити мъртви. Разкрит е и най-старият случай на изчезнал човек, чиито следи се губят през 1989 г. Повечето са открити мъртви. Най-много от изчезналите по това време се оказват в района на Добрич - през последните 18 години в областната полицейска дирекция там са обявени за издирване 52 лица на възраст от 18 до 35 години. Междувременно до 2007 г. 36 от безследно изчезналите са открити.

Само за 2008 г. полицаите са работили по 47 случая на безследно изчезнали деца. Към началото на 2009 г. четири от тях са останали неразкрити.

Специално за изчезването на Аспарух Бакалов от Столичната дирекция на полицията казаха, че работата по случая не е спирала, продължават процесуално-следствените действия, разпитват се негови близки, познати и приятели, проверяват се всички добити информации. Ние от своя страна също ще продължим да следим този случай и в момента, в който получим някаква информация за изчезналия Аспарух, ще разкажем за това.

Съобщаваме и мобилния телефон на бащата на Аспарух - Петър Бакалов - 0889 30 86 30 с молба, ако някой все пак има някаква информация, да му помогне, да я съобщи на него или в МВР, за да не остане и този случай в графата „неразкрити".