25 ученици от Пловдив ще бъдат евродепутати за един ден в Страсбург
25 ученици от Пловдив ще бъдат евродепутати за един ден в Страсбург / Пламена Чонкова

25 дванадесетокласници от Френската езикова гимназия „Антоан дьо Сент- Екзюпери" в Пловдив ще вземат участие в работата на Европейския парламент в Страсбург на 23-ти октомври. Тази изява е свързана със спечелен проект „Участие в работата на Европейския парламент" от Европейския клуб в училището ни, който е обвързан с Националната агенция на българските европейски клубове в България, съобщи ръководителката на групата Донка Алексиева. Въпреки че учениците ни са членове на асоциацията само от две години, те се представят на европейско ниво, добави тя.

Идеята на проекта е да събере млади хора от всички европейски страни, за да покажат знание по европейските въпроси и да обменят идеи. Всеки ученик ще има възможност да изрази позицията си по шест предварително изготвени теми свързани с европейското гражданство, творчество и иновации, енергетика, транспорт, околна среда, приносът на България в развитието на ЕС, бъдещето на организацията и други.

Групата от Пловдив ще замине на 20-ти октомври, а на 23-ти ще се представят в парламента. Младите да бъдат евродепутати за един ден. Те ще работят в екип с ученици от други държави като трябва да отстояват позициите си, да убедят другите в правотата си и да защитят интересите на страната си.