Санираха историческия Карцов бук на Беклемето
Санираха историческия Карцов бук на Беклемето / dariknews

Извършена е уникална операция за съхраняването на историческия Карцов бук в туристическия комплекс Беклемето. Дървото е на над 200 години и е свързано с важни събития от Руско-турската освободителна война, когато ген. Павел Карцов повежда победоносно през Балкана своя отряд. Легендата разказва, че  върху този бук незнаен казак оставил следа от своята пика. Всяка година на трети март жителите от Троянския край идват на това място с цветя и венци, за да почетат освободителите.

Инициативата за съхраняването на дървото е на природолюбителя и учителя Тодор Гладков. Санирането на бука е било съгласувано  с Национален парк „Централен Балкан", Държавно лесничейство и Община Троян. Присъствали са горски служители от Лесничейство-то в Троян. Санирането е било извършено със специална техника и съоръжения. Без инциденти са били изрязани  изгнилите клони. Очаква се по този начин животът на дървото да се удължи от  20 до 30 години.

Карцовият бук се извисява непосредствено до скипистите и в акцията по спасяването му са участвали и собственици на хотели от комплекса. Районът е известен като високо енергийна зона. Няколко са обектите в община Троян, които според природолюбителя Тодор Гладков имат нужда от възстановяване. Сред тях са пещерата Топля, водопадите край село Калейца и др.