„Ателието на Леонардо” разкрива тайните на фотографията на деца с дислексия
„Ателието на Леонардо” разкрива тайните на фотографията на деца с дислексия / netinfo

Кампанията „Ателието на Леонардо" реализира поредна проява в подкрепа на талантливи деца и младежи с дислексия. Днес в Русе професионални фотографи от Photosynthesis организират семинар за децата, посещаващи фотографските ателиета в Центъра по дислексия. По време на обучението те ще получат ценни съвети по фотография и ще се запознаят с любопитни факти, свързани с професията на фотографа. Освен това те ще имат възможност да направят съвместна фотосесия в крайдунавския град със своите наставници от Photosythesis.

Семинарът за децата от Центъра по дислексия е финал на тридневния фотографски пленер, организиран от Photosynthesis в Русе. Преди него във фокуса на обективите попадат архитектурни забележителности от града, както и природни и исторически забележително като пещерата Орлова чука, крепостта Червен, уникалният скален манастир „Св. Димитрий Басарбовски".

Кампанията „Ателието на Леонардо" стартира в края на 2008 г. и представлява съвместен проект на VIVACOM и на Първия национален център по дислексия в Русе. Инициативата има за цел да повиши информираността на родителите и учителите относно състоянието дислексия и да им предостави подкрепа.
„Ателието на Леонардо" развива творческите заложби у децата с дислексия чрез работилници по рисуване, мода, фотография, спорт и музика. В терапията на децата, със своя талант и умения, се включиха водещи в своята област популярни имена: мода - Виргиния Здравкова; флейта - Теодосий Спасов; фотография - Дилян Марков; изкуство - Борис Десподов; музика - Митко Кърнев и Дидо от Д2; готварство - Иван Матев и спорт - Симона Пейчева.

Инициативата „Ателието на Леонардо" e представена онлайн на адрес http://leonardos2008studio.wordpress.com/ с кратък профил, информация за работилниците в програмата, мнения за дислексията на популярни лица от науката, шоубизнеса и спорта.