Празник на духовната музика
Празник на духовната музика / netinfo

 

Международен фестивал „Празник на духовната музика"  се организира за седми пореден път в Габрово. За първа година той няма да съвпадне с духовния празник на града - 14 октомври, а ще се проведе на  10 и 11 октомври.

„Източно православни песнопения" под това мото е първият концерт в храм "Света Троица", в който ще се представят Младежката формация на Хора на момчетата от София, хор „Св. Йоан Дамаскин" от Казанлък, ансамбъл "In Time"/Време/ от гр. Могилев, Беларус, Букурещкия хор "Nihil  Sine Deo" /Нищо без Господ/ от Румъния и Народен хор от град Катерини, Гърция .

„Тебе поем, господи!" е мотото на втория концерт в неделя, който ще се състои в художествената галерия "Христо Цокев".  В него ще вземат участие: хорът на учителките от град Добрич, Могильовският ансамбъл "In Time", Хорът от Румъния "Nihil Sine Deo", Народен хор от Гърция, Хор "Проф. Васил Арнаудов" град Русе с участието на Габровския камерен оркестър. Русенският хор ще изпълни традиционно Кратка меса от Моцарт неизпълнявана до сега - този път "Кратка меса в си бемол мажор" заедно с русенския хор "Проф. Васил Арнаудов". Народният хор от Гърция във втория ден ще се представи с акомпанимент на Габровския камерен оркестър с Византийски химни.

 Празникът на духовната музика е не само първият в страната фестивал на духовната музика, но е уникален  и с това, че изпълнителите не се повтарят. От 52-те хорови формации, включили се  през седемте години до сега във фестивала, само един състав от Сърбия е повторил участието си. В самото навечерие на празника  за  следващата  година желание  за участие са заявили смесен хор от побратимения  град Тун,  от американския щат "Мериленд" и от български църковен хор в Германия, което говори за международното признание на този хоров празник в България. Организатори на проявата са Министерството на културата, община Габрово, Архиерейското  наместничество и Народно читалище „Габрово"