И джамията в Благоевград горяла
И джамията в Благоевград горяла / netinfo

На 5 октомври е била подпалена джамията в Благоевград, изгорял е част от покрива й, съобщиха от Главното мюфтийство. Джамията в Никопол изгоря напълно при пожар тази нощ. От мюфтийството отбелязват, че двата храма, в Благоевград и Никопол, са исторически и културни паметници от национално значение. Главното мюфтийство припомня, че в страната има 110 случая на различни посегателства и оскверняване на мюсюлмански храмове, като в нито един от тях не е установен и наказан извършителят.

Мюсюлманското изповедание за пореден път призовава българските държавници и цялото българско общество да бъдат отговорни и да положат усилия за опазване на религиозния мир и толерантност в страната, се посочва в съобщението. От Главно мюфтийство призовават служителите на МВР да установят причините  за последните две посегателства срещу джамии, както и извършителите на двете деяния, и да вземат необходимите мерки за гарантиране на спокойствието на всички български граждани.

Няма версия за умишлен палеж на джамията в Никопол, в града няма етническо напрежение. Това съобщи за Дарик кметът на града Валерий Желязков. Според него няма връзка между събарянето на „паметника на незнайния турски войн" в село Славяново и пожара в никополската джамия.

"Хората тук живеят задружно и напрежение между тях не е имало, такова липсва и сега", категоричен бе Желязков. Той съобщи още, че тъй като джамията е много стара, тепърва предстои да се установява чия собственост е тя - дали общинска или не.

От плевенската полиция информираха, че са назначени пожаротехническа експертиза, за да се изяснят причините за огнената стихия, която е унищожила мюсюлманския храм.

Джамията в Никопол е един от най-старите мюсюлмански храмове и има голяма архитектурна стойност. Строена е в първите години на миналия век като център на дервишите.