Номинираха Зигмар Габриел за лидер на германските социалдемократи
Номинираха Зигмар Габриел за лидер на германските социалдемократи / снимкa: БГНЕС

Ръководството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която претърпя тежко поражение на парламентарните избори преди седмица, номинира министъра на околната среда Зигмар Габриел за председател на партията, съобщи ДПА, като се позовава на партийни източници.

Решението Габриел да бъде предложен на лидерския пост беше взето на закрито заседание на 45-членния Председателски съвет на партията, пише БТА. Предстои номинацията му да бъде гласувана на партийна конференция в Дрезден идния месец.

Габриел е талантлив оратор и за кратко беше премиер на провинция Долна Саксония. Ако бъде избран за партиен лидер, той ще наследи Франц Мюнтеферинг. Габриел ще остане министър на околната среда, докато Християндемократическият съюз на канцлера Ангела Меркел и Свободната демократическа партия - либерали не сформират коалиционно правителство.

На заседанието на Председателския съвет на ГСДП за генерален секретар на партията беше номинирана Андреа Налес, а външният министър Франк-Валтер Щайнмайер ще бъде лидер на опозицията като председател на парламентарната група в Бундестага.