Али Юзеиров: Партията не диктува ислямски сепаратизъм
Али Юзеиров: Партията не диктува ислямски сепаратизъм / снимкa: БГНЕС
Али Юзеиров: Партията не диктува ислямски сепаратизъм
22200
Али Юзеиров: Партията не диктува ислямски сепаратизъм
  • Али Юзеиров: Партията не диктува ислямски сепаратизъм

Събарянето на „паметника на незнайния турски воин" е незаконосъобразно, смята Али Юзеиров. Лидерът на новосформирания Мюсюлман-демократичен съюз гостува в предаването „Пропаганда" на Дарик, където определи мюсюлман-демократичната идея като „правото на избор". Той отрече всякаква връзка с ДПС и заяви, че партията не диктува ислямски сепаратизъм. Юзеиров, чието българско име е Атанас Йорданов, се опита да конкретизира идеите и приоритетите на новоучредената партия, за което приложи декларация. Ето и пълния й текст:

Декларация от Росен Йорданов /Юзеир Юзеиров/

По повод нарушаване от страна на българската държава на конституционно установения принцип на неприкосновеност на частната собственост

Уважаеми сънародници,

Обръщам се към всички Вас, за да изложа позицията си по повод събарянето на така наречения "паметник на незнайния турски войн".

Категорично заявявам, че изграденият в дворното място село Славяново, лично моя собственост, паметник, който може да бъде наречен обелиск, пирамида или монумент, не може да се квалифицира като паметник на културата и музеите или като военен паметник по смисъла на закона и като такъв да бъде подчинен на законово регламентирания режим на съответните паметници.

По никакъв повод не съм правил изявления, че издигнатото сформирование в личното ми дворно място е "паметник на незнайния турски войн".

Възприемам фактическия акт по събарянето на монумента като грубо нарушение на конституционно установения принцип на неприкосновеност на частната собственост.

Към момента на изготвяне на настоящата декларация все още не съм взел решение дали ще търся по съответния законово регламентиран ред отговорност за извършеното. В деня, в който бе осъществено събарянето, от мое име пред националните медии заявихме, че няма да обжалваме в срок постановлението за премахване. Решението да премахнем обекта вече беше взето. Проблем в конкретния случай е не фактът на събарянето, а извършването му по незаконосъобразен ред. Република България е правова и демократична държава, но това, което се случи в моя двор - нарушаване на собствеността ми без уведомление и премахване на обект, за който се твърди, че е незаконосъобразно изграден /без към този момент да има влязъл в сила акт/, е показателен или за двоен стандарт при прилагане на закона или за незачитане на човешките права.

Още подробности за новата партия чуйте в звуковия файл.