Израел напира за Гершон, гласи го национален селекционер
Израел напира за Гершон, гласи го национален селекционер / снимка: Sofia Photo Agency
Националният ни селекционер по баскетбол Пини Гершон е голямата цел на израелската федерация. И докато след Евробаскет 2009 в България се появиха някои настроения срещу 57-годишния наставник, сънародниците му са сигурни, че именно Гершон е най-добрият избор не само за нов старши треньор на държавния им състав, но и за човека, който да поеме отговорност за развитието на националните гарнитури като цяло в страната.

Очаква се настоящият селекционер на Израел Цвика Шерф да освободи поста, но все пак да остане в системата, прогнозира още местният sport5.co.il, а за основен фаворит за негов заместник се спряга трикратният шампион на Европа с Макаби Тел Авив. Споменават се имената и на помощника на Пини в Макаби – Шарон Друкер, легендарният екс-играч и настоящ треньор Одед Каташ и Ефи Биренбаум, но на първо място остава селекционерът на българския мъжки отбор Гершон.

Израел също като България напусна Европейското първенство в Полша след първата фаза, а ръководството на местната баскет-федерация се събра в четвъртък, за да обсъди представянето на националния тим. В израелската централа били впечатлени от работата на Пини Гершон начело на България в последните две години, особено от успеха на баскетболистите ни в евроквалификациите, когато изхвърлиха Италия от участие на шампионата на Стария континент. „Ако се обърнем към Гершон, той трудно ще ни откаже”, смятали босовете.

Самият Пини Гершон до момента по никакъв не е коментирал подобна вероятност, но трябва да се отбележи, че от началото на контракта му с бг-централата, преди завръщането си в Макаби, отклони интереса на няколко европейски клубни отбори, сред които най-активни бяха от испанския Барселона, именно заради ангажиментите си и дадената дума към България. „Искам да продължа да работя за българския баскетбол, а сега основният проблем не е мъжкият представителен състав”, пък заяви Гершон след третия мач на страната ни във Вроцлав.

В същото време от ръководството на родната баскет-федерация признаха на Общото събрание във вторник, че не са контактували с Пини Гершон след края на Европейското. Президентът Михаил Михов сподели, че до края на ноември трябва да има яснота по въпроса остава ли начело на националите израелецът с български паспорт, а по-късно стана ясно, че босът на централата може да пътува до Тел Авив на 5-ти ноември за домакинската среща на Макаби срещу ЦСКА Москва от Евролигата.