Издаването на нови паспорти може да започне през март 2010
Издаването на нови паспорти може да започне през март 2010 / cнимкa: Sofia Photo Agency
Издаването на нови паспорти може да започне през март 2010
22135
Издаването на нови паспорти може да започне през март 2010
  • Издаването на нови паспорти може да започне през март 2010

Нотариусите ще получат достъп до личните данни на българите след приетите от Народното събрание на второ четене промени в Закона за документите за самоличност. Стана ясно, че МВР има готовност да издава документи с биометрични данни от първи март следващата година.

Как точно нотариусите ще имат достъп до личните данни, ще реши Министерският съвет. Такъв достъп е необходим, за да се прави проверка при сключване на сделки и така да намалеят измамите. Проверка ще се прави при нотариално удостоверяване за учредяване, промяна или прекратяване на права върху имот.

Според Михаил Миков от Коалиция за България този въпрос е могло да бъде уреден с промяна в Закона за нотариусите:

Михаил Миков: „Стои и друг въпрос, длъжен ли е нотариусът при всеки един случай, когато познава човека, който се явява пред него с лична карта, той му е съсед, трябва ли пак да прави справка. Никой не е против да се създадат гаранции срещу измамите, но не само имотните измами".

Заместник-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков обясни, че достъпът ще бъде ограничен така, че да няма злоупотреби:

Веселин Вучков: „Аз смятам, че от страна на вътрешното министерство може да се даде гаранция, че ще бъде изведена една точка за достъп от Нотариалната камара, така че да не допуснем злоупотреба с този достъп".

Веселин Вучков добави също, че има готовност за издаване на новите лични документи, в които ще има и биометрични данни - отпечатъци от пръсти или сканиране на ириса. Издаването им сега се бави заради обжалване на процедурата от фирми, отпаднали от конкурса. Новите документи могат да започнат да бъдат издавани през март следващата година.